Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni declararea stării de urgență în România, în contextul epidemiei de coronavirus.

În plan economic, Președintele Iohannis a arătat că prețurile vor putea fi plafonate, dacă va fi nevoie, în ceea ce privește alimentele, medicamentele și serviciile publice, în limita mediei pe ultimele trei luni, de dinaintea declarării stării de urgență.

De asemenea, Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici și va anunța în curând pachetul de măsuri pregătit.

Hotelurile pot deveni centre de carantină

În plus, se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitatea publică și menținerea în stare de funcționare a sistemului energetic naționl, a precizat Klaus Iohannis.

Tot la capitolul măsuri, s-a putea regăsi suspendarea cheltuielilor guvernamentale destinate ajutoarelor sociale. În schimb, hotelurile pot deveni centre de carantină, mai ales că în perioada următoare sunt așteptați acasă mulți români din Diaspora.

Președintele Iohannis a mai făcut precizarea că toate persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale vor beneficia de servicii medicale gratuite, al căror cost va fi acoperit din fonduri publice.