Cemalettin Haşimi, un consilier al prim-ministrului Turciei, Binali Yıldırım, a declarat luni pentru The Guardian că lovitura de stat a fost de fapt „incredibil de bine organizată” şi "ar fi reușit".

"Mișcările bruşte ale conducerii şi mișcarea bruscă a maselor au schimbat întregul plan", a declarat Haşimi, referindu-se la apelul de pe FaceTime al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan adresat susținătorii săi, prin care le cerea acestora să iasă în stradă pentru a protesta față de lovitura de stat – şi faptul că mulţimea l-a ascultat.

Complotiștii care au încercat lovitura de stat "au ratat în momentul în care președintele și prim-ministrul au vorbit mulţimii şi când înalţii comandanți militari au ieșit pentru a-şi declara sprijinul pentru democrație, iar oamenii nu au vrut să meargă acasă ", a adăugat el.

In perioada imediată tentativei de lovitură de stat – care a fost ținută în frâu de forțele guvernamentale în termen de 24 de ore – au circulat zvonuri că aceasta nu are cine ştie ce suport – dacă a avut vreunul – din partea conducerii militare sau politice a Turciei.

Dar, un general, frate al unui membru al Parlamentului turc, Gen. Mehmet Dişli, a fost cel care a dat ordinul direct care s-a pus în mișcare lovitura de stat de vineri seara, spune Kareem Shaheen de la The Guardian.

Și la un moment dat, fracțiunea care a orchestrat lovitura de stat l-a avut pe șeful armatei literalmente în genunchi: Hulusi Akar s-a aflat sub amenințarea armelor complotiştilor care i-au ordonat să semneze un ordin de predare a puterii. Generalul Akar a refuzat şi a fost strangulat.

În acelaşi timp, un oficial de top cu sarcini în combaterea terorismului, responsabil pentru campania anti-ISIS a țării, a fost între timp legat și împușcat în gât.

Gen. Adem Huduti – comandantul armatei a 2-a a Turciei, dislocată în estul Turciei pentru a contracara amenințările din Siria, Iran și Irak – a fost de asemenea arestat și interogat în legătură cu presupusul său rol în tentativa de lovitură de stat.

"Aceștia erau oameni serioși foarte aproape de vârful puterii politice", a declarat Matthew Bryza, de la Dinu Patriciu Eurasia Center – Atlantic Council. "Au fost foarte aproape de a reuşi – aveau toate piesele potrivite, dar planificarea a intrat în regim de grabă, de urgenţă".

Bryza a subliniat faptul că, la un moment dat, complotiștii s-au bucurat de un control simultan asupra celor mai importante poduri din Turcia, a celui mai mare aeroport și emițător.

Faptul că a existat în mod evident o astemenea "prăpastie” între oameni din aparatului militar al Turciei este demn de remarcat, dat fiind statutul tradițional al forțelor armate ca fiind "elementul principal de coeziune al societății turce", a remarcat Bryza.

Aaron Stein, expert pe probleme legate de Turcia la Atlantic Council pare să fie de acord.

"Actorii si personajele implicate în această lovitură de stat nu au fost atât de mici", a remarcat Stein într-o notă. "din cea mai recentă numărătoare a mea, cel puțin 103 generali și amirali au fost reținuți sub suspiciunea de a fi implicaţi, ceea ce vorbeşte de la sine de o minoritate semnificativă în cadrul forțelor armate turcești, care era conștientă de complot."

La rândul său, Bryza, a declarat că "ruptura" în cadrul militar al Turciei la aceste niveluri dă crezare teoriei lui Erdogan potrivit căreia a existat un factor ideologic care a dus la această luptă pentru putere.

"Represiunea lui Erdogan ar putea părea o vastă operaţiune și o încercare de marginalizare a adversarilor săi – dar există un sentiment că întregul sistem turc a fost pus în pericol vineri seara", a spus Stein.

Într-adevăr, mai mulți oficiali turci au fost în mod evident mai agitaţi pentru că lovitura de stat a avut loc mult mai rapid decât s-au aşteptat.

"Probabil vor avea câştig de cauză și vom muri în seara asta", le-ar fi spus un ministru turc colegilor săi la o reuniune ad-hoc după ce a început revolta. "Să fim gata să murim. Vom fi toți martiri în această luptă."

Un oficial de poliție a descris totul ca fiind “un coșmar".

"Primul nostru gând a fost cum să supraviețuim, iar apoi am început să tragem în elicoptere cu arme de calibru mic", a declarat Murat Karakullukcu, oficial din cadrul poliţiei pentru The Guardian, referindu-se la elicopterele militare care au atacat Parlamentul și sediul poliției turce din Ankara.

Fostul șef al forțelor aeriene turce, generalul cu patru stele, Akin Ozturk, a fost arestat sub acuzația de a orchestrat lovitura de stat. El a fost unul dintre cei 27 generali și amirali care a fost interogat luni de forțele de securitate turce, potrivit NBC.

Agenția de presă oficială de stat Anadolu a raportat că Ozturk a mărturisit luni, dar acest raport a fost ulterior contrazis de două posturi private, care au spus că generalul a negat orice cunoștință de complot în vederea unei lovituri de stat.

În orice caz, mulți analiști au subliniat faptul că cei care au pus în scenă lovitura de stat au avut un sprijin semnificativ pe calea aerului, inclusiv avioane de vânătoare F-16 care, la un moment dat, au şicanat avionul lui Erdogan în timp ce acesta încerca să aterizeze în Istanbul.

Aceasta în plus față de un "număr necunoscut de elicoptere", a remarcat Stein pe Twitter. The Aviationist a publicat un raport extins al sprijinului aerian de care s-au bucurat complotiștii", care au beneficiat încusiv de KC-135 Stratotankers – o aeronavă militară de realimentare aeriană.

"Nu este puţin lucru – iar planificatorii nu erau "idioți cu ifose”, a spus Stein. "Cu cât aflăm mai multe, cu atât mai mult devine clar că autorii loviturii de stat erau foarte aproape de a reuși. Au fost foare aproape de a decapita guvernul."

„Ce a rămas”, a declarat Stein la conferinţa de presă de la Atlantic Council, "este o armată fracturată și divizată, de o amploare nemaiîntâlnită până acum."

"Implicațiile nu au apărut încă", a remarcat Stein", dar este probabil să ducă la o perturbare gravă în operațiunile coaliției împotriva statului islamic în Siria."