Anunțul a venit de la șeful serviciului rus de informaţii externe (SVR), Serghei Narîşkin. El a spus care este singura cale prin care războiul dintre Ucraina și Rusia poate să i-a sfârșit.

Potrivit acestuia, dacă Ucraina își va declara neutralitatea, atunci, Rusia va opri invazia începută în urmă cu trei zile, scrie Reuters.

De menționat este faptul că Ucraina pare deschisă în fața negocierilor. Anterior, Kremlinul a anunţat că a luat la cunoștință declaraţiile ucrainene conform cărora Kievul este dispus să discute despre un statut de neutralitate şi că le analizează.

Joi seară, purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, anunța într-o postare pe social media că Ucraina și Rusia discută despre stabilirea unui loc și a unei date pentru negocieri.

„Ucraina a fost și rămâne pregătită să discute despre o încetare a focului și despre pace”, a spus purtătorul de cuvânt Sergii Nikiforov.

Totodată, el a negat declarațiile făcute de ministrul rus de Externe potrivit cărora Kievul a refuzat invitația Rusiei la negociere. Oficialul ucrainean a mai adăugat că părțile se consultă chiar acum în legătură cu locul, dar și ora desfășurării procesului de negociere. El a mai subliniat faptul că cu cât încep discuțiile mai repede, cu atât cresc șansele ca războiul să se termine.

Ucraina vrea pace

„Trebuie să neg declarațiile potrivit cărora am refuzat să discutăm. Ucraina a fost și rămâne pregătită să vorbească despre încheierea conflictului și despre pace. Aceasta este poziția noastră neschimbată. Am fost de acord cu propunerea președintelui rus.

Chiar în acest moment, părțile se consultă cu privire la locul și ora desfășurării procesului de negociere. Cu cât discuțiile încep mai devreme, cu atât vor exista mai multe șanse de a ne întoarce la o viață normală.”, a transmis purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, Serghei Nykyforov, pe Facebook.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov anunța că Rusia vrea să discute cu Ucraina.

„Suntem gata de negocieri, în orice moment, imediat ce forțele armate ucrainene aud apelul nostru și depun armele”, a spus el la o conferință de presă.

În același timp, el a mai adăugat și că „nimeni nu se pregătește să ocupe Ucraina, iar scopul operațiunii este clar: demilitarizarea și denazificarea”.

Amintim faptul că Ucrainei i s-a promis o eventuală aderare la NATO încă din 2008. Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în perioada premergătoare invadării Ucrainei că aceasta este o „linie roşie” pentru Moscova.