Când va fi gata recalcularea pensiilor? Este un proces de durată. Toate pensiile vor crește

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP), a declarat într-un interviu oferit pentru antena3.ro că oamenii vor primi majorările la început de an.

„Oamenii vor primi majorările la început de an. Recalcularea este un proces mai de lungă durată, nu de pe o zi pe alta. Înainte de recalculare trebuie să facem evaluarea tuturor dosarelor de pensie, acest proces este prevăzut inclusiv în Legea 127, colegii mei lucrează intens în teritoriu, au fost angajate 1000 de persoane pentru ca acest proces să se facă într-un termen rezonabil. La sfârșitul anului viitor trebuie să terminăm procesul, astfel odată cu apariţia actului normativ să fim pregătiţi pentru recalcularea pensiilor.

Am evaluat 1,5 milioane de dosare şi diferenţa trebuie să o terminăm anul viitor. Este foarte important să avem o bază legală. După ce avem legea putem porni recalcularea dacă avem cele 5 milioane de dosare recalculate, digitalizate oricând putem face recalcularea dacă actul e publicat în Monitorul Oficial.

În urma recalculării nicio pensie nu va scădea, chiar dacă din recalculare va ieşi un cuantum inferior, principiul e clar – ca pensionarul să rămână cu cuantumul cel mai avantajos! Indiferent de formula de calcul pensiile vor creşte, asta e o certitudine”, a declarat Daniel Baciu pentru sursa menționată.

Anunţul momentului pentru milioane de români

Ziua de 1 ianuarie 2022 a venit cu vești bune pentru români, deoarece de astăzi intră în vigoare majorările promise de Guvernul Ciucă. Astfel, salariul minim, alocațiile și pensiile au înregistrat următoarele majorări.

Așadar, salariul minim brut pe economie a crescut la 2.550 lei, în timp ce punctul de pensie a crescut la 1.586 de lei. Veștile bune nu se termina aici, deoarece persoanele care încasează pensie socială, dar și copiii, vor primi mai mulți bani. Astfel, este vorba despre următoarele sume:

  • salariul minim: 2.550 lei;
  • punctul de pensie: 1.568 lei;
  • pensia minimă: 1.000 lei;
  • alocații (2-18 ani): 243 lei;
  • alocații (0-2 ani): 600 lei.

Mai mult, se acordă un ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022. Acesta se acordă diferențiat:

  • 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;
  • ca diferență între nivelul de 2.200 lei și nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevăzute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii și beneficiarii cu venituri între 1.001-1.600 lei inclusiv.