Ce prevede, concret, proiectul de lege

Proiectul legislativ lansat de către PSD propune ca sumele pe care le depun românii la Pilonul II de pensii să fie actualizate cu inflația.

Suma pe care aceștia o primesc înapoi trebuie să nu fie mai mică decât valoarea contribuțiilor, diminuate cu penalitățile de transfer și comisioanele legale, actualizată cu rata inflației între data plății contribuțiilor și data ieșirii la pensie a participantului.

Ce se arată în expunerea de motive

„Au existat cel puţin încă patru iniţiative legislative aproximativ similare, care au fost respinse în trecut de Parlament, principala justificare fiind că în practică randamentele acestor fonduri ar putea scădea, iar beneficiarii finali ar pierde”, susţine deputata în expunerea de motive.

Pandemia de coronavirus afectează atăt fondurile cât și oamenii

„Nu putem obliga administratorii de pensii private obligatorii să obţină randamente mai bune tot timpul, există situaţii excepţionale, cum sunt crizele financiare. Nu putem văduvi nici participaţii la pensiile private obligatorii de a primi banii înapoi, la finalul perioadei de cotizare, măcar o sumă egală cu valoarea contribuţiilor indexată cu rata inflaţiei”.mai spune deputata.

„În caz contrar, am facilita returnarea unor sume care ar putea reprezenta doar o fracţie din ceea ce ar fi trebuit să primească. Chiar şi în sistemul public de pensii, acestea se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei, tocmai pentru ca puterea de cumpărare să nu scadă”, se mai spune în document.