Aleșii vor să desființeze pensiile speciale. Există deja proiect de lege în Parlament. Proiectul celor de la USR se află în acest moment depus la Senat şi nu beneficiază de nicio susţinere.

Se taie pensiile?

Proiectul privind desființarea pensiilor speciale a fost reluat la inceputul pandemiei de coronavirus. Parlamentarii au depus mai multe proiecte pentru a scăpa de aceste probleme mari din buget. Proiectele si ideile au ramas blocate si fara un rezultat final.

Înca nu s-a ajuns la o intelegere intre partide, ce sa sustina si ce nu. Criza de coronavirus a facut ca parlamentarii sa lucreze de la distanta si din acest motiv nu ar fi reusit sa mai comunice pe anumite proiecte.

Cei de la USR sunt suparati tare pe colegii lor liberali comunicarea cu liberalii nu mai este una eficienta, asa ca proiectul celor de la USR cu desfiintarea pensiilor speciale in acest moment este doar depus la Senat, fara sa beneficieze de vreo sustinere.

USR vrea impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, acordate prin legi sociale si platite de la bugetul de stat, pe motiv ca este o discrepanță de neconceput între pensia minimă de 704 lei și cea mai mare pensie specială, de peste 70.000 lei – de aproximativ o sută de ori.

PNL propune impozitarea progresivă a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia militarilor şi poliţiştilor. Se introduc trei cote: 10%, 60% şi 95%. Propunerea PNL vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei și cu 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive PNL a introdus: parlamentarii și funcționarii parlamentari magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR funcționarii Curtii de conturi Avocatul Poporului personalul navigant personalul diplomatic.

PSD nu a luat inca o decizie cu privire la ce proiect si forma vor sustine, insa, liderul grupului PSD din Camera Deputaților spunea că va propune impozitarea tuturor pensiilor. Asa ca pentru moment ideea de impozitare a pensiilor speciale a ramas doar un proiect uitat in sertare, anunță Antena 3.