Transnistria se lipește de Rusia?!

Într-o conferință de presă care a avut loc la Kiev, Ucraina, Kirilo Budanov, actualul șef al Serviciului de Informații Militare din Ucraina, a anunțat că Transnistria nu va solicita să fie anexată de Rusia.

„Nimeni nu va adera la Federația Rusă pe 28 (februarie)”, a declarat el, adăugând că nu vor exista probleme pentru Ucraina, care se învecinează cu Transnistria.

Declarația sa a fost făcută în urma îngrijorărilor exprimate în legătură cu posibilitatea ca regiunea respectivă să ceară alipirea la Rusia. Îngrijorările au apărut în urma afirmațiilor făcute de opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba. Potrivit spuselor sale, la congresul deputaților transnistreni, programat pe data de 28 februarie 2024, se va pune în discuție această chestiune.

Guvernul de la Chișinău a reacționat inițial, informând oamenii că monitorizează cu atenție situația din regiunea transnistreană. Momentan, nu există indicii că situația actuală ar putea să se deterioreze. Guvernul de la Chișinău speră că Executivul Tiraspolului înțelege consecințele unei acțiuni precipitate.

Despre Transnistria

Transnistria este oficial cunoscută ca „Republica Moldovenească Nistreană”. Este o regiune separatistă situată în estul Republicii Moldova, cu o populație în mare parte rusofonă.

Din cele șapte congrese organizate până acum, doar două au influențat în mod semnificativ viitorul regiunii (1990 și 2006). La primul congres (1990), s-a adoptat o declarație privind înființarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești Transnistrene, având capitala la Tiraspol, în cadrul URSS. În anul 1991, după destrămarea URSS, al doilea congres a avut loc într-un subsol. A culminat cu autoproclamarea independenței regiunii transnistrene.

După evenimentele din 1990-1991, Transnistria a fost subiectul unei intervenții din partea Federației Ruse, cu participarea Armatei a 14-. Implicare a fost confirmată de o instanță internațională în cazul Ilașcu, soluționat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Rusia poartă responsabilitatea pentru conflictul de separatism. Prezența trupelor rusești este de natură ocupațională, nu de menținere a păcii.

În decursul anilor, populația de origine română din Transnistria a fost supusă unei represiuni constante. Situația a afectat inclusiv copiii care frecventează școlile, unde se predă în limba română și se folosește alfabetul latin.

În contextul acestor evenimente, separatiștii din Transnistria au organizat de-a lungul anilor mai multe referendumuri pentru a declara o așa-numită independență, notificând și Națiunile Unite în acest sens. De asemenea, au cerut de cel puțin două ori Federației Ruse să le recunoască independența. Până acum, Rusia nu a recunoscut independența Transnistriei.

Transnistria, Republica Moldova
SURSA FOTO: captură de ecran Google Maps