Republica Moldova anunță că nu există o bază reală pentru aceste zvonuri

Republica Moldova a avut o primă reacție la toată această situație. În cadrul congresului deputaților din Transnistria, stabilit să aibă loc pe 28 februarie, este posibil să fie adoptată o rezoluție prin care se va cere Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.

Potrivit informațiilor furnizate de deschide.md, Ghenadie Ciorba, un critic al guvernului transnistrean, această propunere ar putea să fie rezultatul unor discuții avansate la nivelul autorităților ruse.

Potrivit speculațiilor lui Ciorba, la această întâlnire se va propune ideea alipirii la Rusia. Se presupune că pe 29 februarie, președintele rus Vladimir Putin ar putea face această declarație. Această decizie ar urma să fie comunicată Adunării Federale, care va fi cea care va decide asupra aprobării solicitării.

Guvernului Republicii Moldova a avut o primă reacție la această situație tensionată.

„Referitor la informațiile care circulă în spațiul public, privind evenimentul preconizat la Tiraspol pentru data de 28 februarie curent, precizăm că Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.

Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora.

Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, a fost comentariul Biroului moldovean pentru politici de reintegrare.

romania republica moldova
România, Republica Moldova / SURSA FOTO: Dreamstime

Generalul Marius Crăciun oferă o nouă perspectivă asupra problemei

Generalul (r) Marius Crăciun a exprimat o nouă viziune în legătură cu scenariul propus de politicianul de opoziție din Transnistria.

„Dacă ne aducem aminte, cu doi ani în urmă (la începutul invaziei în Ucraina), am văzut o hartă cu săgeți îndreptate inclusiv către Republica Moldova. Este clar că e o țintă, e un obiectiv.

Transnistria este un obiectiv.

Însă ceea ce vedem acum – anunțurile care se fac, declarațiile politice – este parte din strategia războiului hibrid înainte de perioada electorală extrem de importantă din Europa, prin care Putin își flexează mușchii și arată Europei că are un rol important de jucat.

Este clar că deputatul acesta transnistrean a primit mutarea în plic de la Moscova. I s-a spus clar ce să spună, cum să spună”, a precizat Marius Crăciun.

Generalul consideră că dacă Republica Moldova va avea o problemă, și România va ajunge să se confrunte cu aceeași situație. Crăciun spune că aceste amenințări nu trebuie ignorate.

„Și, din păcate, trebuie să luăm în considerare, la modul foarte serios, aceste amenințări.

Pentru Republica Moldova este o mare problemă și, dacă este o problemă pentru Republica Moldova, este o problemă mare și pentru România.

Sper ca reprezentanții clasei politice de la noi iau în considerare foarte serios toate aceste amenințări din punct de vedere militar”, a mai precizat el.

Rușii continuă să încerce destabilizarea Republicii Moldova

Aceasta nu este prima dată când Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Generalul consideră că rușii nu sunt deloc mulțumiți de președinția Maiei Sandu și nici de dorința fermă a moldovenilor de a adera la comunitatea europeană.

Crăciun crede că există mai multe soluții care ar trebui identificate de către clasa politică, atât din partea Republicii Moldova, cât și din partea României.

„La ora actuală însă, Transnistria este în afara razei de acțiune posibile a rușilor.

Există o porțiune importantă pe teritoriul Ucrainei (în zona sudică, n.r.) pe care rușii trebuie mai întâi să o cucerească pentru a ajunge în Transnistria.

Deci, deocamdată sunt doar declarații politice. Însă pentru a evalua precis toate pericolele, este important ca noi, românii, să înțelegem că avem un agresor la graniță și trebuie să ne luăm toate măsurile să ne pregătim.

Rușii nu sunt la prima încercare de a destabiliza Republica Moldova. Nu le convine absolut deloc președinția Maiei Sandu, nu le convine absolut deloc dorința moldovenilor de a face parte din comunitatea europeană. Sunt și aici câteva soluții pe care clasa politică trebuie să le identifice, și de la ei și poate și de la noi.

Însă cert este că Republica Moldova trebuie să continue pe calea europeană, să își dezvolte economia, să-și dezvolte și mai mult armata, care nu este în cei mai buni parametri acum, cum nu este nici a noastră cei mai buni parametri acum. Însă noi suntem în NATO și în Uniunea Europeană, spre deosebire de Republica Moldova”, a declarat Marius Crăciun pentru Antena 3 CNN.