S-a detonat bomba privind Legea pensiilor! Șeful Casei de Pensii se teme pentru 2025

Legea pensiilor, controverse în România. Nici chiar șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, nu este foarte sigur asupra impactului bugetar al pensiilor ce vor fi plătite în 2025, după anul electoral extrem de fierbinte ce va fi 2024.

Despre acest subiect s-a discutat și în cadrul audierilor din comisiile reunite de Buget-Finanţe şi Muncă ale Senatului. Șeful CNPP (Casa Națională de Pensii Publice) a fost prezent la audieri. El a admis că România riscă să aibă probleme cu plata pensiilor în 2025.

„Impactul este de 10 miliarde pe patru luni pentru aplicarea noii legi și de 15 miliarde. Este prematur să ne pronunțăm noi acum pe ce se va întâmpla în anul 2025.

Cert este că în 2024 vom avea două măriri ale pensiei”, a precizat Daniel Baciu în comisiile reunite din Senat.

Mărirea pensiilor ar avea un impact bugetar estimat la 25 de miliarde de lei pentru anul 2024, indică datele prezentate marți în Senat. Cât despre 2025, suma ar urca la 34 de miliarde de lei.

Pensiile majorate vor fi plătite în 2024. Adrian Ursu: E an electoral, sunt o prioritate

Despre acest subiect s-a discutat marți și la postul Antena 3. Realizatorul Adrian Ursu afirmă că pensiile majorate vor fi plătite în 2024, pentru că este an electoral și nimeni nu-și permite să își încalce promisiunea.

„Nu există un pericol major, doamne ferește, ca aceste pensii majorate să nu fie plătite. Ele vor fi plătite pentru că este an electoral și pentru că sunt o prioritate”, afirmă Adrian Ursu.

Problema va fi atunci când se va decide de unde se vor tăia fonduri, astfel încât pensiile majorate să poată fi plătite.

„Doar că vor tăia din altă parte. Vei sacrifica inclusiv investiții care au legătură cu PNRR-ul, pentru că ai și niște cofinanțări în multe dintre aceste proiecte”, explică realizatorul Antena 3.

Problema uriașă va fi în 2026, atunci când România se va trezi cu proiecte neterminate și, mai mult, va fi nevoită să dea și bani înapoi din această cauză.

„Numai că nu termini investiția, va mai trebui să şi returnezi din ceea ce nu ai în momentul de față”, a spus acesta.

Se anunță un tsunami financiar în România

Generalul Marius Crăciun a comentat și el situația la același post de televiziune. El avertizează că ne-am putea confrunta cu un adevărat tsunami financiar.

Totul se va răsfrânge, inevitabil, asupra întregii populații a României. Oamenii vor fi nevoiți să strângă cureaua, iar inflația și taxele vor crește și ele.

„Da, cred că vor fi majorate pentru că vin alegerile și pe motive electorale, cu siguranță vor fi majorate.

Însă mi-e frică că la terminarea acestui ciclu electoral o să trecem cu toții printr-un tsunami financiar cu creșteri de taxe, impozite ș.a.m.d. ceva în genul ăsta, ca să acopere măcar o parte din deficit, pentru că dacă va vom depăși deficitul aprobat în PNRR, pierdem și finanțările.

Trebuie să dăm banii înapoi, ceea ce este o tragedie. Așa că parcă văd că o să crească, după care o să mai crească și inflația, o să mai crească și taxele și tot noi vom strânge cureaua”, a declarat generalul Crăciun.