Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, carantinarea unei zone nu se va face prin raportarea la cazurile înregistrate într-o singură zi. Acesta a mai spus că, în momentul de față, carantinarea anumitor localități se face pe criteriul de 6 infectări la mia de locuitori, așa cum este precizat în ordinul emis de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSP), Raed Arafat.

„Când introducem o carantină nu vreau să mergem pe un număr de cazuri ieşit dintr-o raportare dintr-o singură zi”, a afirmat, marţi seară, la TVR, Nelu Tătaru.

Ministrul a explicat ulterior că trebuie luate în calcul atât modul de răspândire al coronavirusului, cât și starea sistemului sanitar din zona respectivă. Mai mult decât atât, acesta a precizat că pe lângă cele menționate anterior, mai trebuie luat în calcul și posibilitatea unor măsuri premergătoare carantinei.

Nelu Tătaru a mai precizat că va face vizite în mai multe județe (Sibiu, Sălaj, Alba, Satu Mare, Covasna, Harghita și Cluj) pentru a vedea care este situația acolo.

Cum se face, în prezent, carantinarea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a mai precizat că, la ora actuală, carantinarea se face doar în zonele cu peste 6 cazuri la mia de locuitori, așa cum este specificat în ordinut dat de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretarul de stat, Raed Arafat.

„În acest moment se merge pe acest criteriu de şase cu carantina”, a spus el.

În plus, ministrul Tătaru a adăugat că a cerut evaluari cu privire la zonele cu o rată mare de infectare. Mai mult decât atât, ministrul a mai spus că gestionează numărul de locuri și că face o extensi la paturile de terapie intensivă.

„În acest moment gestionăm numărul de locuri, extensia o facem pe paturile de terapie intensivă”, a susţinut Tătaru.

Ce spune Adrian Sterinu-Cercel despre o posibilă carantinare

Într-o intervenție video la Antena 3, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, profesorul Adrian Streinu-Cercel a precizat că România se află pe o pantă ascendentă și că există multe cazuri care nu sunt înregistrate, făcând referire la persoanele care sunt asimptomatice și la cele care nu știu că sunt infectate cu coronavirus.

Adrian Streinu-Cercel a fost întrebat dacă România va intra din nou în carantină națională. Acesta a răspuns că este posibil ca un astfel de scenariu să devină plauzibil având în vedere că trendul ar putea crește dacă oamenii nu înțeleg că trebuie să respecte măsurile de protecție impuse de către autorități.