Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că se pot lua decizii privind carantinarea unei străzi sau carantinarea unui cartier cu ajutorul unei aplicații aflată în acest moment în dezvoltare de STS. Acesta este contrazis însă de Alexandru Rafila, care este de cu totul altă părere. Reprezentantul OMS în România consideră că în București sunt imposibil de pus în practică astfel de măsuri.

„Nu. În Capitală nu se pot aplica astfel de măsuri, pentru că… Haideți să o luăm pe rând: copiii nu merg la școală, ei stau la domiciliu, stau cu bunicii sau cu părinții. Persoanele vârstnice, mai ales că s-a răcit vremea, cred că sunt destul de precaute, încât să nu circule cu mijloace de transport în comun. Cum o să aplicăm o astfel de măsură? Cetățenii de pe o anumită stradă nu merg la lucru, cei de pe strada următoare merg la lucru? O să completeze, de fapt, toți declarații că se deplasează. Nu, nu mi se pare o chestiune aplicabilă și chiar cred că este o invenție. Eu n-am prea auzit. La Madrid a fost o astfel de abordare, dar cine cunoaște Madridul – discutăm de orașul propriu-zis, istoric, și-n jurul Madridului sunt niște sateliți ai orașului. Sigur că dacă discuți de o suprafață bine definită și cu număr clar de persoane, atunci acolo poți să iei o măsură, dar așa, pe străzi, mie mi se pare imposibil de aplicat o astfel de măsură și n-o să facă altceva decât să creeze și mai multă confuzie”, a comentat la Digi24 profesorul Alexandru Rafila.

El spune că o măsura carantinării trebuie luată pentru unități teritoriale mai mari și trebuie asumată politic.

„Bun, dacă ne hotărâm, atunci, din punct de vedere politic, trebuie să existe decizia: da, avem o problemă, luăm măsura carantinei, dar să fie asumată. Treaba asta, că închidem o stradă – dar de fapt n-am închis – mi se pare puțin realizabilă”, a punctat profesorul Alexandru Rafila.

Nelu Tătaru are o părere similară cu Rafila

Ministrul Sănătăţii a declarat, sâmbătă, la Vaslui că o eventuală carantinare pe sectoare a municipiului Bucureşti este greu de realizat.

„Suntem în evaluare. Din punctul meu de vedere, Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat, după cum este foarte greu de diferenţiat Bucureştiul de Ilfov în general. În acest moment suntem în perspectiva în care gestionăm fiecare caz în parte, facem izolarea sau carantinarea persoanelor, cu anchetă epidemiologică urmărită foarte clar şi monitorizarea prin medicul de familie”, a precizat Nelu Tătaru.