Premierul Florin Cîțu a susținut miercuri o declarație de presă de la Palatul Victoria. Premierul a vorbit, printre altele, și despre proiectul de lege care prevede interzicerea cumului pensiei cu salariul pentru angajații din sistemul public. Acesta a mai spus că legea respectivă a fost propusă de către Ministerul Muncii și că va fi pusă în dezbatere publică.

”E un proiect de lege discutat în coaliție. Va fi comunicare cu detalii în zilele următoare. Mi se pare un proiect de lege foarte bun. Mi se pare normal ca atunci când ieși la pensie să decizi dacă vrei să încasezi pensia sau dacă vrei să rămâi angajat să renunți la pensie.”, susține premierul Florin Cîțu.

Acesta a explicat că românii care au lucrat la stat și au decis să se pensioneze iar apoi vor să lucreze din nou la stat vor avea de ales dintre două opțiuni, astfel:

  • Vor primi pensia dar vor lucra fără a fi plătiți
  • Vor fi plătiți pentru munca efectuată dar renunță la pensie.

Premierul a precizat că vor fi excepții de la aceste condiții.

Raluca Turcan a anunțat acest proiect săptămâna trecută

Ministrul Muncii a anunțat săptămâna trecută, la România TV, că pregătește un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public.

”Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensia și salariul. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat”, spunea Raluca Turcan atunci.

Ministrul a mai spus că românii care vor alege să lucreze în continuare vor putea rămâne angajați până la maxim 70 de ani.

”Dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat”, a adăugat ministrul Muncii.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea