Ionuț Stroe, despre reacțiile privind taxarea industriei jocurilor de noroc

Ionuț Stroe a comentat asupra reacțiilor legate de creșterea taxării industriei jocurilor de noroc. Liberalul a afirmat că a observat o avalanșă de opinii despre majorarea taxelor în acest sector, multe fiind neavizate.

Totodată, a criticat politicienii care susțin populist măsurile, fără să țină cont de scopul real: fiscalizarea și legalizarea industriei, precum și creșterea veniturilor bugetare.

Ionuț Stroe a afirmat că, în calitate de parlamentar, a susținut propunerile guvernului pentru a aduce mai mulți bani la buget.

Acesta atras atenția că este esențial ca, înainte de orice dezbatere viitoare, să se răspundă clar la o întrebare esențială, care este frecvent evitată: „Ce ne dorim, de fapt, pe mai departe?”

„Privesc de câteva zile avalanșa de opinii, mai mult sau mai puțin avizate, referitoare la majorarea semnificativă a nivelului de taxare a industriei jocurilor de noroc.

Mulți dintre politicieni, dintr-un reflex “natural” de a fi pe placul opiniei generale, se bucură și aplaudă la scenă deschisă, ignorând scopul statului de a fiscaliza (și legaliza) activitatea acestei industrii și, bineînțeles, de a colecta mai mulți bani la bugetul de stat.

Din start, pentru a elimina orice speculație, vă spun că am susținut ca parlamentar al puterii propunerile adoptate ale guvernului pentru a colecta mai mulți bani la buget.

Însă consider că e fundamental, înainte de orice dezbatere, pentru VIITOR, să avem un răspuns clar la principala întrebare pe care aproape toți o evită.

Ce ne dorim, de fapt, pe mai departe?

Mai mulți bani la bugetul de stat și o industrie legală, transparentă sau eliminarea acestei industrii, sperând (zic unii) că astfel românii vor sta departe de jocurile de noroc? Să fim sinceri: a doua variantă este o iluzie cu iz politic, jocuri de noroc vor exista mereu. Iar în lipsa unui cadru legal echilibrat, clar și bine definit, cu siguranță piața neagră va prospera”, a scris acesta pe Facebook.

Ionuț Stroe susține taxarea corectă și reglementarea strictă a industriei jocurilor de noroc, nu desființarea ei

Ionuț Stroe a afirmat că susține taxarea corectă și reglementarea strictă a industriei jocurilor de noroc, în special pentru protejarea jucătorilor vulnerabili. Totuși, el nu consideră că desființarea acestei industrii ar fi o soluție potrivită sub pretextul protejării populației.

Acesta a avertizat că o astfel de măsură ar putea duce la migrarea jucătorilor spre piața neagră, unde statul nu le-ar mai putea oferi nicio formă de protecție. De asemenea, a subliniat că, dintr-o perspectivă responsabilă și realistă, nu poate fi ignorat faptul că industria are un nivel foarte ridicat de colectare a taxelor (aproximativ 98%) și o contribuție semnificativă la PIB, de peste 1%.

„Ca fost ministru al Sportului, vă spun că, ne place sau nu, sportul românesc este susținut într-o bună măsură de companiile din domeniu. Aportul lor este vital în fotbal (aproape toate echipele de fotbal din SuperLiga au o firmă de pariuri sportive ca sponsor principal), dar și în handbal, tenis, automobilism, sporturi de contact, ciclism, șah, maraton, etc.”, a adăugat el.

Ionuț Stroe a menționat că taxele colectate de la operatorii de jocuri de noroc sunt direcționate către Comitetul Olimpic și Sportiv Român și către Comitetul Național Paralimpic, fiind folosite pentru pregătirea loturilor naționale.

„Este clar pentru oricine înțelege cum funcționează o economie că eliminarea bruscă sau diminuarea considerabilă a acestei finanțări ar lovi direct performanța sportivă și ar pune în pericol însăși existența unor cluburi sportive”, a afirmat acesta.

Interzicerea jocurilor de noroc ar avea consecințe grave asupra bugetului de stat, avertizează liberalul

Liberalul a transmis că cei care solicită interzicerea jocurilor de noroc ar trebui să reflecteze cu atenție, deoarece o astfel de măsură ar putea avea consecințe mult mai grave asupra bugetului de stat, asupra sportului și, în special, asupra jucătorilor vulnerabili pe care susțin că vor să îi protejeze.

„Îmi doresc un dialog onest, bazat pe date, nu pe impulsuri populiste. Viitorul se construiește cu decizii responsabile, nu cu iluzii electorale.

Vreți cu adevărat să-i protejăm pe jucătorii vulnerabili? Atunci soluțiile reale sunt investițiile în educație financiară încă din școală, în campanii de informare despre riscuri, în programe de prevenire și tratare a dependenței, precum și în reglementarea responsabilă a publicității”, a conchis Stroe.