Un număr de 314 persoane vor depune, luni, jurământul de credinţă pentru dobândirea cetăţeniei române, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Institutul Naţional al Magistraturii, a informat, vineri, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC), printr-un comunicat remis Agerpres.

Din anul 2007, de când România a aderat la Uniunea Europeană, 7.547 de străini au dobândit cetăţenia română, aproape 60% dintre aceştia (4.295) obţinând certificatul de cetăţenie după 1 iunie 2009, potrivit statisticilor ANC.

În anul 2010, au fost soluţionate 18.487 de cereri pentru obţinerea cetăţeniei române, iar dintre acestea, 17.532 se referă la cazuri de persoane care au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor sau la descendenţi până la gradul trei ai acestora.

Alte 746 de cereri soluţionate au fost depuse de persoane care renunţaseră la cetăţenia română, iar 209 cereri au fost formulate de persoane care nu au mai avut niciodată cetăţenia română.

În acest an, la ANC au fost înregistrate, în total, 54.197 de cereri de acordare şi redobândire a cetăţeniei române, a menţionat sursa citată.

Cetăţenia română se dobândeşte la data depunerii jurământului de credinţă. După depunerea jurământului, se eliberează certificatul de cetăţenie română, document care atestă calitatea de cetăţean român.

SURSA: Agerpres