Ministrul Energiei a promis o reducere a dependenței de gazul rusesc și o diversificare a surselor de gaze naturale

Țara noastră dispune de două rute de aprovizionare, în condițiile în care la finele anului trecut România nu avea altă posibilitatea de a aduce gaz decât din Federația Rusă. În momentul de față sunt discuții pentru aprovizionarea cu gaze cu Emiratele Arabe Unite, Qatar, SUA, Israel și Azerbaidjan, a precizat ministrul.

În privința producției interne de gaze, Virgil Popescu spune că din iulie vor intra în sistem gazele extrase din Marea Neagră de compania Back Sea Oil and Gas. Alte surse potențiale sunt exploatările onshore de mare adâncime și perimetrul din Marea Neagră care va fi exploatat de OMV Petrom și Romgaz.

„Ne propunem să reducem cât mai mult dependența de gazul rusesc”, a declarat Popescu la TVR. El a precizat că în prezent producția internă de gaze este mai mare decât consumul, iar surplusul merge în depozite.

Ministrul Energiei spune că în contextul în care România este hotărâtă să finalizeze unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, va beneficia de reactoarele modulare produse de compania americană NuScale și vor apărea investiții în energie regenerabilă și în noi centrale, cu finanțare prin PNRR, s-ar putea produce mai multă electricitate decât se consumă.

„Ambiția noastră este ca în 2027 – 2028 să avem deja mai multă energie electrică decât consumăm”, a mai spus Popescu.

Este termen până în 11 mai de depunere de amendamente

De asemenea, Virgil Popescu a declarat în ziua de joi și că Legea offshore a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ.

”Am văzut că astăzi a apărut avizul favorabil de la Consiliul Legislativ şi am văzut că este termen până în 11 mai de depunere de amendamente. Mă aştept ca până la jumătatea lunii mai să se discute în Senat şi apoi să intre la votul final în Senat, să vină la Camera Deputaţilor”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei şi-a exprimat convingerea că Legea offshore va fi adoptată în această sesiune parlamentară.

„În această sesiune parlamentară eu cred că Legea offshore va fi aprobată şi cred că va fi o lege care va permite de data aceasta deblocarea investiţiilor din Marea Neagră”, a mai afirmat ministrul la TVR.

Virgil Popescu a mai arătat că România ar fi putut fi astăzi independentă energetic, dacă exista „o lege bună” încă din 2018.

„Dacă aveam o lege bună în 2018, astăzi aveam gaze din Marea Neagră şi puteam nu numai să zicem că suntem independenţi energetic, puteam să spunem că asigurăm securitatea energetică a unei regiuni din Europa”, a mai declarat Virgil Popescu.