România trebuie să asigure independența economiei europene. Ministrul Economiei: Trebuie redeschise unele mine

Ministrul Economiei a declarat, joi, că România are oportunitatea de a asigura independența economiei europene prin redeschiderea unor mine care să ofere materiile prime de care este de nevoie. De asemenea, potrivit lui Florin Spătaru, această oportunitate este și o responsabilitate.

„În această criză a materiilor prime, România are această oportunitate şi, aş spune, şi această responsabilitate de asigurare a independenţei economiei europene şi să demareze un proces de exploatare şi de redeschidere a unor mine, nu toate, bineînţeles, a unor mine care să ofere aceste materii prime critice. (…) Sper să facem acest proces cât mai rapid posibil”, a afirmat ministrul, în cadrul unei vizite de lucru efectuate la Salina Slănic Prahova.

Strategia resurselor minerale va fi actualizată

În cadrul aceleiași declarație de presă, ministrul Florin Spătaru mai spune că strategia resurselor minerale va fi actualizată, subliniind că a avut o discuție în acest sens cu companiile din domeniu, cu instituțiile de cercetare, cu ANRM și cu Ministerul Economiei.

„Vom avea o strategie a resurselor minerale. Ieri am avut o primă discuţie cu companiile din domeniu, cu instituţiile de cercetare, cu ANRM, cu Ministerul Economiei şi mă aştept ca în următoarele săptămâni să actualizăm strategia pe resurse minerale, de asemenea să venim cu normele de aplicare a Legii minelor şi să intrăm în discuţii serioase cu Comisia Europeană pentru a putea să valorificăm cât mai bine aceste resurse minerale neenergetice pe care România le deţine”, a declarat Ministrul Economiei, Florin Spătaru.

România devine o forță la nivel mondial

Rareș Bogdan a declarat că prin aderarea României la OCDE, proiect revitalizat de premierul Nicolae Ciucă, țara noastră va avea „acces și la cele mai bune analize și informații de natură să ajute dezvoltarea noastră”.

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a transmis într-o postare pe contul său de socializare că România a intrat în linie dreaptă pentru aderarea la OCDE. Acesta a precizat că în cadrul conferinței de la Paris din 9-10 iunie urmează să fie aprobată foaia de parcurs a țării noastre.

„Iată că se poate! După ce premierul Nicolae Ciucă a revitalizat proiectul aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, club select din care fac parte 38 de state, OCDE va aproba, în cadrul Conferinței de la Paris (9-10 iunie) foaia noastră de parcurs. Este extrem de important pentru bonitatea noastră ca țară, practic vom avea acces la finanțări în condiții superioare.

Vom avea acces și la cele mai bune analize și informații de natură să ajute dezvoltarea noastră, dar de ce să nu recunoaștem, statutul de membru înseamnă validarea strategiei și politicilor economice asumate de Guvernul Ciucă, respectarea unor standarde extrem de dificil de atins. Nu în ultimul rând, vom fi priviți cu alți ochi ca destinație de investiții și vom putea să participăm la proiecte cu impact global”, a transmis europarlamentarul pe Facebook.

Rareș Bogdan a precizat că invitația de aderare a fost transmisă României la sfârșitul lui ianuarie, iar astăzi, premierul a evaluat stadiul țintelor asumate, în cadrul Comitetului interministerial România-OCDE, pe care-l prezidează.

„România a cerut să adere la OCDE acum 18 ani, dar apoi a ratat câteva șanse. Acceptarea proiectelor din foaia de parcurs înseamnă că România îndeplinește standardele și practicile OCDE și va avea acces la avantaje economice care decurg din statutul de membru. Să nu uităm că membrii OCDE dețin 70% din producția și comerțul global și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe”, a mai spus Rareș Bogdan.