Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a avut o întâlnire oficială, luni după-amiază, cu Virgil Popescu pentru a discuta implementarea unor proiecte comune, progresele realizate în cooperarea din domeniul energiei regenerabile şi construcţia unui interconector de gaze naturale.

„Serbia şi România au relaţii bune şi asta este o bază excelentă pentru a discuta despre proiecte comune viitoare.

În acest an, Serbia a început construcţia gazoductului Nis-Dimitrovgrad, ceea ce ne va permite să primim gaze de la terminalul GNL în Grecia precum şi din Azerbaidjan, însă planul nostru este să ne interconectăm cu statele vecine prin conducte de gaze, aceasta fiind singura modalitate pentru a ajunge la securitate în acest domeniu”, a declarat atunci Zorana Mihajlovic, aflată într-o vizită oficială la București, relatează Tanjug.

Va fi construit un interconector de gaze naturale între România și Serbia

„Un interconector de gaze între Serbia şi România este un proiect de interes comun”, a completat Zorana Mihajlovic, adăugând că, în opinia sa, implementarea acestui proiect poate fi accelerată.

Noul proiect prevede interconectarea unui sistemului naţional de transport gaze naturale cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia.

Acesta constă în construirea unei conducte de interconectare pe direcţia Arad – Mokrin în lungime de aproximativ 97 kilometri (85 km în România şi 12 km în Serbia).

Totodată, amintim faptul că, la scurt timp după adoptarea legii offshore în Parlamentul de la Bucureși, fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări a semnat un acord pentru a investi în infrastructura de gaze naturale din România.

Un mare fond de investiții ne dă bani ca să facem conducte noi de gaz

Acordul de tip foaie de parcurs, ce a fost semnat la Casa celor Trei Mări din Davos, recunoaște importanța strategică și economică a investițiilor în infrastructura de gazoducte din România.

Având în vedere rezervele interne extinse de petrol și gaze naturale ale României, se anticipează că investițiile suplimentare în infrastructura de transport al gazelor naturale vor stimula dezvoltarea economică în țara noastră, sprijinind în același timp securitatea energetică europeană și tranziția energetică în regiunea celor Trei Mări.

Acordul de tip foaie de parcurs se bazează pe termenii conveniți anterior în vederea dezvoltării în comun a unui număr de proiecte de infrastructură de gaze naturale în România, pregătite pentru transportul de hidrogen, prin intermediul unor noi societăți mixte separate deținute de Transgaz și 3SIIF.

Valoarea totală a proiectelor se estimează a fi de 626 milioane euro, iar proiectele vor fi vândute către Transgaz. Apoi Transgaz va deține și va opera activele proiectelor în conformitate cu legislația română aplicabilă.

Semnatarii au luat act de progresul pozitiv al discuțiilor și, sub rezerva acordului și aprobării unor termeni satisfăcători, au continuat să acorde întregul lor sprijin inițiativei.

Părțile anticipează finalizarea și semnarea documentației privind tranzacția în al treilea trimestru, iar constituirea societăților mixte este prevăzută înainte de sfârșitul anului 2022.