Germania este interesată de proiecte comune cu Senegal privind gazele naturale, a anunțat cancelarul Olaf Scholz în timpul primului său turneu african.

Senegalul are rezerve considerabile de gaze naturale

Germania dorește să se implice alături de Senegal în proiecte din domeniul gazelor naturale și al energiei regenerabile, a declarat duminică cancelarul Olaf Scholz în timpul primei sale călătorii în Africa. Vizita se desfășoară în contextul războiului din Ucraina și al impactului acestuia asupra prețurilor la energie și alimente.

Scholz a început turneul african în Senegal, care are rezerve de miliarde de metri cubi de gaz.

Astfel, Germania încearcă să își reducă dependența față de Rusia. Partea germană a inițiat discuții cu autoritățile senegaleze despre extracția de gaze și despre gazul natural lichefiat, a declarat Scholz.

„Este o chestiune care merită să fie urmărită intens”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă cu președintele senegalez Macky Sall, adăugând că proiectele sunt în interesul comun al celor două țări.

Scholz a mai spus că Germania este interesată de proiectele senegaleze de energie regenerabilă.

Producția Senegalului de gaze va ajunge la 10 milioane de tone până în 2030

Vineri, un oficial guvernamental german a declarat că Germania ar putea contribui la explorarea unui câmp de gaze în Senegal.

Sall a declarat că Senegalul este pregătit să aprovizioneze piața europeană cu gaze. El a estimat că producția Senegalului va ajunge la 2,5 milioane de tone anul viitor și la 10 milioane de tone până în 2030.

„Totul este deschis și suntem dornici să lucrăm cu Germania în acest context”, a spus Sall despre explorarea gazelor și finanțarea proiectului.

Tot duminică, Scholz merge în Niger, de unde va zbura spre Johannesburg, luni seara, pentru ultima etapă a turneului său.

Unele companii vor continua să cumpere gaze din Rusia

Pe de altă parte, grupul german Uniper, unul dintre cei mai mari cumpărători europeni de gaz rusesc intenţionează să menţină importurile de gaze naturale rusești încă un deceniu, chiar dacă Europa caută să-şi reducă dependenţa de piaţa rusă.

Grupul are contracte cu Gazprom PJSC care expiră la mijlocul anilor 2030, a anunţat săptămâna trecută directorul general Klaus-Dieter Maubach la Adunarea Generală a companiei. El a reafirmat că firma nu va extinde aceste contracte şi nu va demara altele.

Companii cum ar fi Uniper şi Eni SpA (Italia) au indicat că intenţionează să cumpere în continuare combustibili din Rusia. Uniper va plăti pentru gaze în euro în contul Gazprombank, pentru a se asigura de îndeplinirea la timp a contractului, a precizat un purtător de cuvânt.