Cât costa carnea de miel în magazine anul acesta?

Cu o săptămână înainte de Paște, prețul cărnii de miel variază în magazinele din România, în funcție de partea de miel dorită, între 35 și 65 de lei pe kilogram. Iată mai jos câteva exemple de prețuri la hipermaketuri din țară.

Carrefour vinde anul acesta pulpă de miel cu os la 64,99 lei/kg; spată de miel cu os – 54,99 lei/kg; sfert posterior miel – 39,99 lei/kg; sfert anterior miel – 34,99 lei/kg.

La Cora prețul pentru jumătate de miel este de 49,99 lei/kg; sfert anterior de miel – 49,99 lei; sfert posterior de miel, 53,99 lei. În fine, la Profi se găsește de cumpărat sfert de miel la prețul de 34,99 lei/kg, transmite Antena 3 CNN.

Prețurile practicate anul trecut de magazine

Anul trecut carnea de miel se vindea la Carrefour cu 49,9 lei/kg, iar la Kaufland se putea cumpăra sfert anterior de miel cu 54,99 lei/kg.

De asemenea, la Lidl în 2022 prețurile pentru sfert anterior de miel erau 54,99 lei/kg, pentru sfert posterior de miel – 59,99 lei/kg, organe de miel – 64,90 lei/kg și cap de miel – 19,90 lei/kg.

Cora vindea în 2022 sfert anterior de miel cu 49,99 lei/kg, sfert posterior de miel – 54,99 lei/kg, organe de miel – 55,59 lei/kg și cap de miel – 10,99 lei/kg.

Vânzările de carne de miel nu sunt foarte consistente

Vânzările nu sunt foarte mari, cel puţin la acest moment, când mieii abia au apărut la vânzare în spaţiul special amenajat din cea mai mare piaţă agroalimentară din municipiul Buzău. Aici un kilogram de carne de miel se vinde cu 45 de lei, preţ mai ridicat faţă de anul trecut, creşterea fiind pusă de fermieri pe seama scumpirilor la carburant.

Preţurile, deşi au crescut, sunt la un nivel rezonabil, sunt de părere producătorii, în situaţia în care nu doar carburanţii şi utilităţile s-au scumpit, ci şi hrana animalelor.

„Anul trecut s-a vândut cu 40 de lei, anul acesta preţul este de 45 de lei pe kilogram. Sunt producător local din comuna Vadu Paşii. Preţurile sunt cam la acelaşi nivel ca anul trecut, încercăm să ţinem preţul cât mai jos pentru a putea vinde, dar este destul de greu ţinând cont de valoarea carburanţilor. Transportul animalelor este din ce în ce mai scump”, a declarat unul dintre comercianţi.

Cel mai probabil, preţurile vor mai scădea în preajma Paştelui, sunt de părere inspectorii sanitar-veterinari, atunci când comercianţii sunt dispuşi să negocieze.