Rusia și Ucraina, dispuse să negocieze pacea

Ambasadorul Chinei în Rusia, Zhang Hanhui, a declarat pentru presa moscovită că în ciuda diferențelor puternice, Rusia și Ucraina sunt de acord că este necesar să se inițieze negocieri de pace pentru a pune capăt războiului care durează deja de mai bine de doi ani.

”În timp ce diferențe puternice continuă să existe în pozițiile părților din conflictul din Ucraina, toată lumea este de acord că pacea va fi atinsă în cele din urmă prin negocieri”, a declarat el pentru publicația Izvestia.

Este de remarcat faptul că în articolul realizat de presa rusă nu se utilizează termenul „război”.

Zhang Hanhui a subliniat că Beijingul sprijină convocarea unei conferințe internaționale la care toate părțile, inclusiv Rusia, să participe în mod egal.

„Au trecut doi ani de când criza din Ucraina a escaladat, iar acum, că luptele se prelungesc, cea mai urgentă sarcină este restabilirea păcii.

În ultimii doi ani, China a menținut contacte strânse cu o serie de țări, inclusiv Rusia și Ucraina, continuând să joace un rol constructiv în soluționarea crizei”, a mai spus Zhang Hanhui.

Potrivit diplomatului, ”China sprijină convocarea la timp a unei conferințe internaționale de pace cu aprobarea atât a părții ruse, cât și a celei ucrainene, cu participarea egală a tuturor părților și discuții oneste despre toate opțiunile pentru un plan de pace. China este dispusă să continue să joace rolul său unic în promovarea unei soluții politice la criza ucraineană”.

China Ucraina Rusia
Steaguri China, Ucraina, Rusia / SURSA FOTO: Dreamstime

Cât va mai dura războiul din Ucraina?

Amintim că recent, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reacționat ferm în fața planului de pace propus de ucraineni. Acesta a oferit o estimare privind durata conflictului.

Potrivit lui Peskov, negocierile de pace referitoare la conflictul din Ucraina fără implicarea Rusiei sunt sortite eșecului.

Într-un interviu recent, acesta a afirmat că organizarea unui summit internațional pentru pace în Ucraina fără participarea Rusiei este complet absurdă. Potrivit lui, această încercare va fi sortită eșecului.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat luna trecută. Acestea au apărut în presă cu o zi înainte de atacul armat asupra unei săli de concerte din periferia Moscovei. Interviul a fost publicat ulterior.

Peskov  a declarat pentru publicația Argumenty I Fakty că Rusia susține că va continua conflictul său de doi ani cu Ucraina pentru a-și proteja interesele împotriva intervenției occidentale. Mai multe puteți citi aici.