Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în industria de fabricare a produselor din tutun (14.768 lei) și în sectorul IT, inclusiv serviciile informatice (13.697 lei). La polul opus, cele mai mici venituri nete au fost consemnate în hoteluri și restaurante (3.279 lei), precum și în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.410 lei). Comparativ cu luna martie a anului 2024, salariul mediu net a crescut cu 9,8%.

Românii au primit salarii mai mari în martie

Indicele câștigului salarial real a fost de 104,7% în martie 2025 față de aceeași lună a anului precedent și de 106,1% față de februarie 2025. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele s-a situat la 264,4%, înregistrând o creștere de 15,1 puncte procentuale față de februarie 2025, conform cifrelor înregistrate de Institutul Național de Statistică (INS).

„În luna martie 2025, câştigul salarial mediu brut a fost 9.495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel înregistrat în luna februarie 2025. Câştigul salarial mediu net a fost 5.691 lei, în creştere cu 340 lei (+6,4%) faţă de luna februarie 2025”, arată cifrele INS.

Fluctuațiile câștigurilor salariale din timpul anului sunt influențate în principal de acordarea primelor anuale și ocazionale, în special în lunile decembrie, martie și aprilie. Aceste variații sunt generate de bonusuri, prime de sărbători, plăți din profitul net, drepturi în natură și alte forme de recompensă financiară.

Majoritatea activităților economice au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net

În martie 2025, majoritatea activităților economice au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net. Printre cauze se numără acordarea de prime și bonusuri, performanțe deosebite, încasări mai mari și realizări de producție superioare. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate în fabricarea produselor din tutun (+36%) și în intermedieri financiare, excluzând asigurările și fondurile de pensii (+25,5%).

Alte domenii cu creșteri notabile, între 12,5% și 22,5%, includ activitățile de editare, industria băuturilor, producția media și IT, extracția de petrol și gaze, fabricarea de utilaje și autovehicule, precum și activitățile profesionale, științifice și tehnice. Creșteri între 5% și 12% au fost consemnate în telecomunicații, industria farmaceutică, comerț, metalurgie, industria alimentară și alte domenii conexe.

bani, salarii, pensii, subventii,ajutor, burse
SURSA FOTO: Dreamstime

În unele domenii au fost înregistrate scăderi ale câștigului salarial mediu net față de februarie 2025

Totuși, în unele domenii au fost înregistrate scăderi ale câștigului salarial mediu net față de februarie 2025. Acestea s-au datorat în principal acordării de prime în lunile anterioare, diminuării încasărilor sau nerealizărilor de producție. Cele mai mari scăderi au fost în activitățile auxiliare pentru intermedieri financiare, asigurări și fonduri de pensii (-14,8%), urmate de transporturi pe apă și industria de produse electronice și optice, cu scăderi între 3% și 8%.

În sectorul bugetar, au fost înregistrate creșteri modeste ale câștigului salarial mediu net. În învățământ s-a consemnat o creștere de 3,7%, datorată reluării plății cu ora a cadrelor didactice, în sănătate și asistență socială s-a înregistrat o creștere de 1,7%, iar în administrația publică salariile au crescut cu 1 leu față de luna precedentă.