O serie de tentative de dezinformare au apărut în mediul online, atrage atenția Ministerul Apărării. Potrivit MApN, aceste anunțuri se referă la procesul de recrutare din România.

„Vă semnalăm încă o încercare de dezinformare care circulă în mediul on-line, legată tot de procesul de recrutare. Vă informăm că NU, Baza Militară Deveselu NU FACE încorporări”, transmite MApN pe conturile sale de socializare.

MApN a spus exact când se poate face reluarea încorporărilor

Imaginile apărute, pe care ministerul le prezintă, arată un mesaj RO-ALERT fals, în care se spune că toți cei cu vârste între 20 și 35 de ani trebuie să se prezinte imediat la cel mai rapid centru de înrolare, în contextul atacului Rusiei din Ucraina.

Mesaj RO-ALERT fals. Sursa: MApN

Un alt mesaj prezentat arată un ordin fals de înrolare în armata română. Acesta ar fi emis de baza militară Deveselu, ceea ce MApN dezminte. Potrivit falsului ordin, se cere persoanei care l-a primit să se prezinte pe data de 1 martie la baza militară Deveselu. În mesaj este prezent și un avertisment în cazul neprezentării. Astfel, neprezentarea se consideră dezertare și se pedepsește cu închisoarea, între 4 și 8 ani, se mai arată în falsul document.

Ordin fals de înrolare. Sursa: MApN

Pe această cale, MApN amintește și că stagiul militar obligatoriu în România a fost suspendat încă din 2005, mai exact prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005. Totodată, MApN transmite că baza militară Deveselu nu face încorporări.

„Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme”, mai transmite ministerul Apărării.

Potrivit legii 395/2005, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă. Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii. Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face doar în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus.