„Extinderea poate aduce beneficii imense atât regiunii, cât şi Europei în ansamblu, ajutând la asigurarea unui continent stabil, prosper şi paşnic”, a declarat duminică David Sassoli pentru grupul german Funke Mediengruppe.

Potrivit acestuia, aderarea lor ține de îndeplinirea criteriilor de aderare.

„Reformele trebuie încă finalizate în fiecare din aceste ţări”, dar „Uniunea Europeană trebuie să îşi respecte promisiunile şi să recunoască progresele”, a apreciat David Sassoli.

Uniunea Europeană poartă deja discuţii de aderare cu Muntenegru şi Serbia, în timp ce Albania şi Macedonia de Nord sunt candidaţi oficiali.

De asemenea, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo au fost considerate până acum potenţiali candidaţi la negocieri.

La sfârşitul anului trecut, Cehia şi Slovacia au blocat adoptarea unui text important privind progresele în procesul de extindere a Uniunii, iar Bulgaria a respins începerea negocierilor de aderare la UE ale Macedoniei de Nord ca urmare a disputei generate de istoria comună.

În același timp, Sofia refuză să recunoască limba macedoneană ca entitate proprie, susţinând că este un dialect bulgar. Decizia blochează, de asemenea, începerea planificată a negocierilor de aderare ale Albaniei.

Situaţia poate fi una dificilă deoarece statele balcanice sunt curtate de ţări precum Rusia, China şi Turcia.

Sursă foto: INQUAM Photos, Alberto Groşescu