S-a extins războiul: Crimeea a devenit parte din conflict

Martorii oculari au relatat că au auzit explozii puternice şi au observat o coloană de fum negru din direcţia bazei aeriene ruseşti de la Novofedorivka, din vestul peninsulei Crimeea. Imagini video descrise ca fiind de la locul exploziei, postate pe reţelele de socializare, aratău degajări de fum în zonă.

Imaginile surprinse din satelit par să confirme atacul

De asemenea, imaginile surprinse din satelit par să confirme că exploziile au avariat grav mai multe avioane de război ale Rusiei.

Exploziile par să demonstreze vulnerabilitatea Rusiei în utilizarea Crimeei ca și centru de transport și logistică, în timp ce se pregătește pentru o ofensivă ucraineană în Herson, în nordul Crimeei.

Rusia a trimis mii de trupe din Donbas, prin Crimeea, pentru a-și consolida pozițiile în sudul Ucrainei informează Axios.

Războiul a venit acum și peste ruși

Exploziile recente au adus războiul acasă, populația civilă a Rusiei fiind acum afectată. Mai multe videoclipuri cu ambuteiaje de pe podul care leagă peninsula de Rusia, în plin sezon al vacanțelor, au fost distribuite online.

Ucraina nici nu a revendicat, nici nu a negat oficial responsabilitatea pentru explozii, dar un oficial de la Kiev declarat pentru ”Washington Post” că atacul a fost efectuat de forțele speciale care operează în spatele liniilor rusești.

Între timp, Reuters speculează că ar fi fost vorba de lovituri cu rachete cu rază lungă.

Moscova spune că nici vorbă de atac

Ministerul rus al Apărării a transmis că explozia survenită la aerodromul militar Saki a fost provocată de detonarea muniţiei de aviaţie şi că nu există victime, relata presa rusă. ”Nu a fost niciun atac, iar echipamentele militare nu au fost afectate de explozie, mai susţine ministerul rus.

Aceste imagini noi sugerează că nu este adevărat”, a subliniat ministerul.

Primul atac major din Crimeea, de la începutul războiului?

Dacă totuși se va confirma că forțele ucrainene s-au aflat în spatele exploziilor, acesta ar fi primul atac major în Crimeea. Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost până în prezent ocolită de bombardamente.

Anexarea peninsulei, una din realizările strategice ale lui Putin

Cea mai semnificativă declarație a venit din partea lui Zelenski, care a spus că războiul trebuie să se încheie cu „eliberarea” Crimeei. Anterior, într-un interviu pentru Axios, el recunoștea că încercarea de a lua Crimeea prin forță ar putea duce la „sute de mii” de victime, un preț care ar putea fi prea mare.

Deși e puțin probabil ca Ucraina să lanseze o operațiune la scară largă pentru a prelua peninsula, unii oficiali și analiști se tem că astfel de declarații pot crea așteptări nerealiste pentru un eventual acord de pace.
În timp ce Crimeea are o rezonanță simbolică pentru ucraineni, anexarea peninsulei rămâne una dintre realizările strategice ale lui Vladimir Putin.

În paralel, ONU și G7 au tras un semnal de alarmă cu privire la bombardamentele din apropierea centralei nucleare Zaporojie, din sudul Ucrainei.

Forțele ruse au capturat uzina, în martie, și au forțat personalul ucrainean să o mențină în funcțiune. Șeful organismului nuclear al ONU a avertizat că centrala este „scăpată de sub control” și a cerut acces imediat pentru a o inspecta.