Se exportă pensiile

Vești bune pentru românii din Statele Unite. În contextul în care Washington-ul ar putea elimina vizele pentru români, iar comunitatea românească este de așteptat să crească în State, România legiferează Acordul în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii.

„Acordul prevede principiul egalităţii de tratament între persoanele cărora li se aplică Acordul. Care domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante. Și cetăţenii acestui stat contractant în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii şi plata acestora. Acordul prevede totodată principiul exportului pensiilor. Cu excepţia, în ceea ce priveşte România, a prestaţiilor speciale necontributive în bani. Sunt incluse prevederi referitoare la stabilirea legislaţiei aplicabile de securitate socială. Respectiv legislaţia privind contribuţiile de asigurări sociale. Respectiv de asigurări sociale de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit documentului, Acordul prevede şi o serie reguli suplimentare. Pentru anumite categorii de angajaţi sau lucrători independenţi.

Calculul pensiilor se bazează pe principiul pro-rata temporis (proporţional cu contribuţiile în sistemul naţional). Acordul include prevederi referitoare la măsurile administrative şi cooperare. Inclusiv limba de comunicare, moneda de plată, soluţionarea diferendelor, durata şi intrarea în vigoare.

Românii detașați în SUA nu mai plătesc asigurări de sănătate

Acordul se aplică pentru România legilor care reglementează pensiile. Și ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii. De asemenea, în ceea ce privește Partea a II a Acordului, care se referă la Dispoziții privind legile aplicabile, Acordul se aplică și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.

Pentru SUA, Acordul se aplică legilor care reglementează programul federal de asigurare pentru bătrâneţe, urmaş şi dizabilitate, respectiv Titlul II al Legii Securităţii Sociale şi reglementările referitoare la aceasta, cu excepţia secţiunilor 226, 226A şi 228 din acest titlu şi reglementările referitoare la aceste secţiuni, Capitolele 2 şi 21 din Codul Fiscal din 1986 şi reglementările referitoare la aceste capitole.

SUA a propus în cadrul negocierilor să includă în câmpul material al Acordului referința la legislația asigurărilor sociale de sănătate. Doar pentru Partea a II–a a Acordului. În scopul de a excepta reciproc lucrătorii detașați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului contractant unde sunt detașați.

Partea americană a motivat propunerea prin aceea că, în conformitate cu legislația americană în domeniu și în lipsa unei astfel de referințe în Acord, un lucrător american detașat în România ar trebui să plătească atât în SUA, cât și în România asigurarea de sănătate, în timp ce lucrătorul român detașat în SUA ar fi oricum exceptat de la plata asigurărilor de sănătate din sistemul american, conform prevederilor legislației americane din domeniul sănătății.