Aceasta este prima achiziţie realizată de CA Immo pe piaţa imobiliară locală din ultimii opt ani. Compania s-a concentrat până acum pe dezvoltare şi pe administrarea parcurilor de afaceri pe care le deţine din 2010, respectiv River Place Semănătoarea, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center, toate în Bucureşti.

La rândul lor, suedezii de la Skanska sunt la un an distanţă de la ultima vânzare. Compania a vândut în etape cele trei clădiri ale complexului Green Court Bucharest din zona Barbu Văcărescu a Capitalei, în suprafaţă de 54.300 mp, cu circa 129 mil. euro către compania Globalworth.

Achiziţia primei clădiri din Campus 6 este supusă condiţiilor obişnuite unor astfel de tranzacţii şi se aşteaptă să fie finalizată la sfârşitul anului 2018. Construcţia imobilului, cu o suprafaţă închiriabilă de 22.000 mp, urmează să fie definitivată în trimestrul al treilea al acestui an, iar până la finalul anului se estimează că va fi închiriată integral. Unul dintre posibilii chiriaşi ai complexului ar putea fi chiar London Stock Exchange Group, care a anunţat că va deschide un nou centru de servicii de business în Bucureşti, lângă Universitatea Politehnică.

În timpul procesului de vânzare, CA Immo a fost asistată de casa de avocatură Clifford Chance, de compania de audit PwC şi de REC, pe partea tehnică. Consilierii juridici pentru Skanska au fost Peli Filip şi Dentons.

“După ce am achiziţionat Millennium Towers în Budapesta, în 2016 şi Spire Building B în Varşovia, în 2017, continuăm să urmărim obiectivul de dezvoltare continuă şi extindere a portofoliilor noastre din Europa Centrală şi de Est prin achiziţionarea Campus 6.1 în Bucureşti. Proprietatea este foarte bine localizată și va fi aproape complet închiriată la momentul preluării, sprijinind în mod clar obiectivele noastre financiare generale”, a declarat Andreas Quint, CEO al CA Immo.

Tranzacţie mult mai mare

Suedezii au început lucrările la sfârşitul anului 2016 şi au anunţat că vor investi 38 mil. euro în prima etapă. Campus 6 va cuprinde în total patru clădiri cu o suprafaţă totală de circa 81.000 mp. Dacă ne raportăm la valoarea de tranzacţionare a primei clădiri, putem estimat că valoarea întregului complex va fi de peste 200 mil. euro. Cel mai probabil, Skanska va urma modelul de vânzare din cazul Green Court Bucharest şi va vinde treptat toate imobilele către CA Immo.  

 

„Achiziția primei clădiri din Campus 6, cu cinci luni înainte de finalizare, marchează începutul unui parteneriat solid între CA Immo şi Skanska”, a menţionat Aurelia Luca, Managing Director al Skanska Property România.

Compania suedeză Skanska a anunţat că va amenaja, în premieră pentru piaţa românească, o pistă de alergare pe acoperişul uneia dintre clădirile de birouri din cadrul Campus 6. Pe lângă amenajarea pistei de alergare, complexul va fi dotat cu un sistem performant de aerisire, cu sisteme de monitorizare şi control a calităţii apei şi va dispune de spaţiu deschis, menit să încurajeze interacţiunea atât pentru ocupanţi, cât şi pentru comunitate.  Prima clădire va fi echipată cu un sistem inteligent de de management al clădirii, constând, de exemplu, într-un Hub IT în zona de recepţie, un ecran care arată consumul pe chiriaș/pe fiecare etaj, precum și o recepție virtuală cu controlul accesului  vizitatorilor. O aplicație mobilă va conecta toate serviciile din clădire și din vecinătate, furnizând informații despre clădire, știri despre evenimente și oferind servicii precum livrare de mâncare la domiciliu, car sharing și servicii de întreținere. Utilizatorii clădirii vor avea la dispoziție serviciul de car sharing de mașini electrice Pony Car și o stație iVELO de închiriat biciclete, ambele localizate în fața clădirii. De asemenea, cei care vin cu bicicleta la birou vor avea facilități în interiorul clădirii precum vestiare si dușuri.

Capital nou

La finalul lunii martie, o subsidiară a grupului american de investiţii Starwood Capital, care are în proprietate circa 85.000 de locuinţe în Statele Unite ale Americii, a făcut o ofertă de preluare a 26% din acţiunile CA Immo la un preţ de circa 706 mil. euro. Decizia a venit la scurt timp după ce Immofinanz, deţinătorul pachetului vizat de acţiuni CA Immo, a anunţat că suspendă discuţiile de fuziune cu rivalul său CA Immo şi că ia în considerare vânzarea pachetului de acţiuni. În 2016, Immofinanz a plătit 604 mil. euro pentru acţiunile CA Immo. Finalizarea achiziției depinde de întrunirea mai multor condiții.

CA Immo este unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România. Compania deţine aici clădirile de birouri River Place Semănătoarea, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center, toate în Bucureşti, un proiect în zona Orhideelor din Bucureşti care va avea două turnuri de birouri şi un teren în Sibiu, toate evaluate la 259 mil. euro. 

Starwood Capital, firmă fondată și condusă de omul de afaceri Barry Sternlicht, este unul dintre cei mai mari proprietari de apartamente și constructori de locuințe din Statele Unite ale Americii. Investițiile grupului se extind, însă, în toate categoriile de active imobiliare. De la înființarea sa, în 1991, firma a atras fonduri de peste 44 mld. dolari, iar acum administrează un portofoliu de proprietăți evaluate la 56 mld. dolari. În ultimii 26 de ani, Starwood Capital a cumpărat active de 94 mld. dolari la nivel global. Grupul investește și în sectoarele energetic și infrastructură, are zece birouri în patru țări și aproximativ 3.700 de angajați.