În cadrul unei vizite efectuate duminică la Timișoara, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat că Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) va fi desfiinţată.

În ceea ce privește atribuţiile acesteia, ministrul susține că ele vor fi preluate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), menţionând că şi-a exprimat acordul în acest sens şi premierul Florin Cîţu.

În acelșai timp, Drulă a salutat recenta acţiune a procurorilor în cazul ARSVOM şi a subliniat că la respectiva instituţie s-a derulat un control pornit la cererea sa, amintind de vasul ucrainian scufundat din luna martie.

„În martie s-a scufundat un vas ucrainean, iar vasul ARSVOM nu a prea putut ieşi din port pentru că era vreme rea, iar barca pe care ei au dat milioane de euro nu poate funcţiona pe vreme rea. Am trimis un corp de control acolo, control încheiat, care a ridicat o serie largă de probleme pe zona de achiziţii.

Anunţ că această agenţie va fi desfiinţată, am discutat şi cu premierul României şi şi-a dat acordul, iar atribuţiile sale vor fi preluate de IGSU, pentru că, de fapt, nici nu-şi prea avea rostul, iar prin felul în care au acţionat – şi vedem şi aceste acuzaţii, este un dosar în curs care va trebui finalizat – arată că sunt suspiciuni mari de integritate, de competenţă grave şi vom desfiinţa această agenţie”, a explicat Cătălin Drulă într-o conferinţă de presă.

Cătălin Drulă trimite corpul de control

Totodată, ministrul a mai menționat că a trimis corpul de control şi la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, Portul Galaţi sau Autoritatea Navală Română, pentru că şi acolo sunt suspiciuni, subliind faptul că a luat deja măsuri la nivelul conducerilor, aducând profesioniști la fel ca și la Constanța.

„Acolo am luat deja măsuri de schimbare a conducerilor, am adus profesionişti la fel ca la Portul Constanţa, în consiliile de administraţie. Este un proces amplu de numire a profesioniştilor, de organizare de proceduri pentru mandate stabile pe patru ani, ca să nu mai stea la mâna politicului şi face parte din efortul de profesionalizare pe care îl facem”, a detaliat Cătălin Drulă.

Amintim faptul că în cursul zilei de joi, directorul ARSVOM, Daniel Manole, a fost revocat din funcţie după ce a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.