Vouchere de 5.000 de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Vouchere de 5.000 de euro în 2024! Guvernul României va acorda un nou sprijin financiar cetățenilor români care vor să își instaleze panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor.  Mai exact, oamenii vor beneficia, anul viitor, de vouchere în valoare de 5000 de euro pentru a-și instala pe acoperișuri caselor sisteme fotovoltaice cu o putere 3 kW net, și de vouchere pentru achiziționarea de unități de stocare cu o putere minimă de 5 kWh.

Rolul principal în mecanismul de voucher (cupon) îl au persoanele fizice, care au posibilitatea de a alege din mai multe opțiuni, în funcție de nevoile și posibilitățile lor. Oamenii vor putea opta pentru:

  • panouri fotovoltaice (PV) și un modul de stocare a energiei/baterii;
  • doar panouri fotovoltaice;
  • exclusiv sistemul de modul de stocare a energiei/baterii, în cazul în care proprietarii dețin deja PV;

Peste 100.000 de cetățeni români ar putea beneficia de acești bani în 2024. Măsura este complementară cu programul național Casa Verde Fotovoltaice, coordonat de către Administrația Fondului de Mediu (AFM).

În prezent, AFM gestionează o schemă prin care oamenii care doresc să-și monteze panouri solare pe casele lor primesc o finanțare de 20.000 de lei din partea statului. Peste o sută de mii de persoane ar urma să beneficieze de acest program. Ele vor trebui să se înscrie pe o platformă online, dezvoltată de Ministerul Proiectelor Europene. Selecţia se va face pe principiul „primul venit – primul servit”.

Când are loc înscrierea în noul program?

Mecanismul de implementare al noului program va fi simplu, obiectiv și mai puțin birocratic decât alte mecanisme utilizate până acum. Perioada de formulare a ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte are ca perioadă intervalul octombrie 2023 – decembrie 2023. Derularea apelului de proiecte și contractarea proiectelor ar trebui să se facă între ianuarie 2024 și mai 2024. Implementarea sa va avea loc între iunie 2024 și decembrie 2025.

„Având în vedere un criteriu minim de generare, în care un sistem fotovoltaic cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW/locuință este instalat pe acoperișurile clădirilor rezidențiale ale persoanelor fizice este important să se ofere potențialilor beneficiari posibilitatea de a achiziționa o baterie de stocare. Această investiție are ca scop să permită gospodăriilor să-și maximizeze utilizarea energiei solare și să atingă o autonomie semnificativă în ceea ce privește necesarul de energie electrică”, potrivit măsurii prevăzute în forma revizuită a PNRR transmis, vineri, Comisiei Europene de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.