O regiune din sudul Italiei va oferi sute de euro pe lună celor care vor să se mute timp de trei ani. Cei interesaţi trebuie să se mute într-unul din satele din zonă, relatează The Guardian.

Viitorii rezidenți trebuie însă să îndeplinească anumite condiții. Astfel cei care se vor muta, urmează să primească subvențiile dar trebuie să deschidă o afacere, iar satul în care se mută trebuie să aibă sub 2000 de locuitori.

Donato Toma, preşedintele regiunii Molise, a declarat pentru The Guardian că autorităţile nu puteau pur şi simplu să ofere banii pentru că „totul ar fi devenit un simplu act caritabil”.

„Vrem ca oamenii să investească aici. Să deschidă orice fel de afacere – o brutărie, un restaurant, orice. Este un mod de a da un nou suflu oraşelor noastre şi de a le mări în acelaşi timp şi populaţie”, spune Donato Toma.

Toate satele şi orăşelele cu mai puţin de 2000 de locuitori vor primi 10.000 de euro pe lună cu care să înceapă construcţia de proiecte de infrastructură şi cu care să promoveze activităţi culturale, a mai spus acesta.

„Nu e vorba doar de creşterea populaţiei. E nevoie să facem în aşa fel încât oamenii să dorească să rămână aici, altfel vom ajunge din nou în aceeaşi situaţie în câţiva ani”, a adăugat Toma.

Pentru prima oară în 90 de ani, numărul cetăţenilor italieni care locuiesc în Italia a scăzut la aproximativ 55 de milioane. Între 2014 şi 2018, numărul cetăţenilor italieni rezidenţi în ţară a scăzut cu 677.000.

Cei doi factori care se află în spatele acestui declin sunt o scădere numărului naşterilor și creşterea numărului celor care părăsesc ţara în căutarea unor oportunităţi mai bune.

În încercarea de a aduce la viață oraşele abandonate, un număr semnificativ de primari, precum cel din Sutera, în provincia Caltanissetta, în Sicilia, au deschis porţile aşezămintelor lor pentru cei în căutare de azil din Libia.

Alţii, precum oficialul din Sambuca, au adoptat o altă strategie, vând proprietăţile rămase abandonate la preţuri simbolice – o casă pentru un euro.