Cresc bursele elevilor și studenților din Republica Moldova

Bursele elevilor și studenților din Republica Moldova cresc,  ajustarea fiind făcută la rata inflaţiei. Beneficiarii din mai multe categorii se vor bucura de o creștere de 4,6%. Această actualizare se aplică atât burselor de performanță, cât și burselor speciale, oferite elevilor talentați care urmează cursurile liceelor-internat republicane cu profil artistic, dar și celor din clasele IV-IX ale Colegiului Național de Coregrafie.

Modificările îi vizează și pe cei care urmează studii universitare (indiferent că este vorba despre ciclul I, ciclul II sau programe de studii integrate din domeniul medical ori farmaceutic), pe elevii care se află în programe de învățământ profesional tehnic postsecundar, postsecundar nonterțiar sau secundar și pe cei din sistemele de educație militară și din sistemele care pregătesc viitorii profesioniști în domeniul ordinii publice.

Ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Dan Perciun, a explicat rațiunea care a stat la baza acestei decizii.

„Ajustăm valoarea burselor la inflația din anul precedent. Astfel, vorbim de o creștere cu 4,6 la sută a valorii burselor. Este o măsură care, credem noi, va contribui la atragerea unui număr mai mare de studenți în țara noastră”, a declarat oficialul moldovean în cadrul unei ședințe guvernamentale.

Această ajustare nu necesită alocări bugetare suplimentare. Sumele necesare au fost deja prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul 2025. Concret, este vorba despre o sumă de 17,26 milioane de lei destinată acestei indexări. Hotărârea își va produce efectele începând cu data publicării în Monitorul Oficial. Toți beneficiarii vor primi retroactiv diferențele dintre bursele indexate și cele achitate de la începutul anului în curs.

Lectura în primii ani de viață, prioritate pentru Ministerul Educației din Republica Moldova

În țara vecină, lectura în primii ani de viață a copiilor este „una dintre cele mai valoroase investiții” ale Ministerului Educației.

Prin programul național „Citește-mi 100 de povești”, Ministerul Educației din Republica Moldova își propune să cultive dragostea pentru carte încă de la grădiniță, să transforme cititul într-un gest firesc, prezent zi de zi în viața copiilor. În parteneriat cu UNICEF Moldova, Asociația OvidiuRO și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Republica Moldova, se construiesc insule de lectură – spații dedicate poveștilor în grădinițele din țară.

Peste 1.200 de grădinițe din toată țara au primit volume atent alese, pentru ca fiecare copil să aibă acces la lectură. Invităm nu doar educatoarele, ci și părinții, bunicii, oamenii din comunitate să se alăture acestei activități. Pentru că atunci când un copil vede că toată lumea citește, va înțelege că lectura e importantă, frumoasă și firească.
Un copil căruia i se citesc povești azi, va scrie propria poveste cu mai mult curaj mâine”, a scris, săptămâna trecută, Dan Perciu pe Facebook.