Primăria din Lugoj va oferi 1.500 de lei părinților pentru a-și putea crește copiii

După ce au fost publicate primele date ale recensământului populației din România, primarul comunei Fardea, Violeta Dobrean, a decis să ofere bani de la bugetul local pentru fiecare nou – născut pentru a crește natalitatea. Aceasta a anunţat că va oferi 1. 500 de lei pentru fiecare nou-născut. În prima ședință a lunii februarie, ea va propune Consiliului Local ca părinții să primească 1.500 de lei pentru a-și putea crește copiii.

„Voi propune Consiliului Local, în prima ședință ordinară a lunii acesteia, acordarea unei sume de 1500 lei pentru “trusoul bebelușului“. Cererea va fi depusă în primele 45 de zile calendaristice de la nașterea noului născut de către oricare dintre părinți (cu domiciliul în Comuna Fardea) și bănuții pot fi ridicați de la casieria unității în maxim 90 de zile! Îmi doresc din suflet creșterea natalității în comuna noastră, ținând cont că. conform datelor ultimului recensământ, datele nu sunt cele mai așteptate! Doamne ajută la cât mai mulți nou născuți!”, a precizat ea, relatează lugojinfo.

Potrivit sursei citate anterior, comuna Fardea a pierdut 188 de locuitori în zece ani, ajungând de la 1750 de locuitori, cât avea în 2011, la 1562 de locuitori.

În 2023, mamele vor primi 2.000 de lei de la stat pentru a-și putea crește copiii

De altfel, în 2023, femeile din România care intenționează să devină mame vor primi un ajutor financiar de la stat în valoare de 2.000 de lei, prin programul „Trusoul nou-născutului”.

Mamele care provin din medii defavorizate vor primi acei bani în primele trei luni de la nașterea copiilor. Banii vor fi acordați pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului, precum scutece, îmbrăcăminte și articole sanitare. Banii vor fi oferiți prin tichete sociale pe suport electronic.

De acest ajutor financiar vor putea beneficia:

  • mamele cărora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;
  • mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
  • mamele cu dizabilități; mamele aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, violenței domestice, persoane dependente aflate în situații deosebite de vulnerabilitate, mame și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
  • mamele minore, mamele cetățeni străini sau apatrizi proveniți din Ucraina;

OUG 113/2022 prevede că de acest ajutor financiar vor beneficia mamele:

  • cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  • care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;
  • cu dizabilități;
  • care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință etc.);
  • care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
  • minore;
  • provenite din zona conflictului armat din Ucraina;

În acest an, banii vor fi acordați în limita a 12 milioane de euro, sumă alocată prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

„Listele cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare vor fi întocmite de autorităţile administraţiei publice locale, prin Serviciile Publice de Asistenţă Socială, centralizate de către prefecturi, transmise Ministerului Afacerilor Interne şi, ulterior, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel naţional al acestui program”, scrie într-un comunicat de presă.