Luni, 6 martie 2023, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a reamintit că „înainte de a transmite raportul final privind reforma pensiilor de serviciu, Banca Mondială a furnizat o serie de documente tehnice pentru a sprijini procesul de consultare şi elaborare a proiectului normativ”.

„Faceţi trimitere la preţul de 1,5 milioane de euro. Păi dumneavoastră aţi scris patru milioane de euro. Oare sunteţi supăraţi că am negociat şi vom cheltui mai puţin bani pe consultanţă? Eu cred că da. Preţul de 1.500.000 de euro este pentru tot contractul de consultanţă aferent celor două jaloane (214 – sistemul general de pensii şi 215 – pensiile speciale), nicidecum doar pentru acel raport de analiză. Raportul Băncii Mondiale la care faceţi referire este în toată presa şi a fost transmis şi la Senat, unde este acum proiectul de lege.

În textul PNRR avizat de domnul ministru Cristian Ghinea se menţionează clar cele șase categorii de pensii vizate de această reformă, între care nu se regăsesc nici aleşii locali, şi nici parlamentarii. Dumneavoastră i-aţi omis, nu altcineva. Informaţiile privind impactul bugetar al tuturor scenariilor de reformă propuse se regăsesc în raportul Băncii Mondiale făcut public.

Se poate vedea astfel că pentru elaborarea proiectului de act normativ a fost preluat cel mai realist şi sustenabil scenariu de reformă propus de Banca Mondială, în vederea respectării angajamentului de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale”, a anunțat, luni, Marius Budăi.

Comisia Europeană vrea ca reforma pensiilor speciale să fie impusă printr-un amplu proces de dezbatere

Potrivit spuselor sale, Comisia Europeană (CE) a reiterat în repetate rânduri faptul că este important ca reforma pensiilor speciale să fie implementată printr-un amplu proces de consultare şi dezbatere la nivelul instituţiilor relevante şi la nivelul Parlamentului României, „nu pe ascuns cum a procedat USR când a elaborat PNRR”.

„Noi am fost deschişi de la bun început. Proiectul de act normativ a fost semnat, în calitate de coiniţiatori, de toate instituţiile vizate de această reformă, iar acum se află în dezbatere parlamentară. A fost respectat termenul de 31 decembrie 2021 prin asumarea acestuia la nivel guvernamental şi transmiterea pentru dezbateri în Parlament.

Proiectul de lege transmis Parlamentului privind pensiile de serviciu respectă criteriile din PNRR: creşte vechimea în specialitate, creşte vârsta de pensionare, scad acele pensii care depăşesc salariul din activitate. Şi fără îndoială că vom transpune şi celelalte recomandări ale Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene care să asigure o mai bună echitate între pensiile de serviciu şi pensiile din sistemul de contributivitate”, a explicat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

„Vorbiţi cu falsă îngrijorare de veniturile părinţilor şi bunicilor noştri, vorbiţi de salarii, dar le-aţi îngheţat pentru doi ani la rând, cât aţi fost la guvernare. Nu mai încercaţi să-i minţiţi pe cetăţenii români, s-au prins că efectiv îi urâţi! Şi staţi liniştiţi, lăsaţi falsa îngrijorare, că facem noi ce trebuie, de când am format această coaliţie şi vom continua şi în acest an.

Nu trebuie să menţionez aici toate măsurile bune pe ca le-am luat în folosul cetăţenilor, dumnealor le ştiu, cum ştiu şi umilinţa la care i-aţi supus atât timp cât aţi guvernat. Oamenii care au dosarul de pensie complet nu aşteaptă, iar plata se face aferent momentului depunerii cererii, nu emiterii deciziei de pensionare, deci oamenii primesc banii.

Dosare în aşteptare sunt acelea incomplete, dar a le respinge, cum dicta una dintre semnatarele moţiunii, fost ministru al Muncii, înseamnă tocmai ca oamenii să piardă bani. Adică să redepună dosarul complet şi să primească banii aferenţi de la data redepunerii, nu a depunerii iniţiale. Soluţie cu care nu sunt de acord, doar ca să dea bine la bilanţ, cum a făcut doamna la care am făcut referire.

În ceea ce priveşte pensiile internaţionale se aplică aceleaşi reguli în toate statele membre UE. Da, unele state răspund mai greu, din diverse considerente mai mult sau mai puţin obiective, dar, din nou, oamenii primesc banii din urmă, deci, la fel, a respinge dosarele pentru a da bine la bilanţ nu e o soluţie pentru oameni, ci doar pentru demnitari avizi de falsă imagine!”, a adăugat social-democratul.

Ce se va întâmpla cu pensiile administrate privat?

Referitor la pensiile administrate privat, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a zis că politicienii din cadrul USR acţionează împotriva României şi a cetăţenilor români.

„Comisia Europeană a aprobat modificările aduse la Pilonul II şi prevăzute în PNRR ul scris de dvs, a considerat jalonul îndeplinit, dar dvs aţi contestat la CCR legea, astfel că ea nu este încă în Monitorul Oficial şi nici în vigoare.

Şi uite cum, din nou, periclitaţi ca România să atragă miliardele de euro din PNRR ul, scris prost şi la secret tot de către dumneavoastră!”, a zis el.