Marius Budăi merge mâine în Parlament să dea explicații pentru reforma pensiilor speciale. Legea pe această temă este în continuare blocată în Senat, după două amânări. Este de așteptat ca  trebuie să le spună senatorilor și deputaților când va veni cu noua lege a pensiilor.

Principalele probleme ale reformei țin de faptul că nu elimină inechitățile din sistem și, de asemenea, nici nu creează pensii bazate pe contributivitate. Acesta este și motivul pentru care Opoziția a invocat această moțiune simplă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi, care trebuie să ajungă în Parlament și să dea explicații pentru aceste lucruri care sunt asumate prin jalonul din PNRR.

Pensiile militare sunt pensii speciale?

De asemenea, o altă problemă ține de faptul că până acum miniștrii nu au prezentat impactul bugetar al noului sistem de calcul. Acesta este și motivul pentru care senatorii au refuzat să voteze până acum acest proiect, care a fost amânat deja de două ori. Ministrul a fost invitat să participe la comisii, însă nu s-a prezentat, astfel că în continuare proiectul de reformă a pensiilor este blocat în Parlament.

O altă problemă ține și de faptul că, în continuare, guvernanții refuză să admită faptul ca pensiile militare sunt pensii speciale, cu toate că inclusiv raportul Băncii Mondiale subliniază faptul că și ele trebuie incluse în această reformă.

Noua lege a pensiilor, prezentată în fața senatorilor și deputaților

Totodată, mâine ministrul Muncii trebuie să prezinte și noua lege a pensiilor în fața senatorilor și deputaților, în condițiile în care ambele sunt jaloane importante din PNRR care trebuie finalizate în prima parte a anului.

Inițial, moțiunea trebuia să fie discutată la sfârșitul lunii februarie. Ulterior, însă, preşedintele Uniunea Salvați România (USR), Cătălin Drulă, a anunțat că ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, are alt program luni, când trebuia să se prezinte la moțiunea simplă depusă împotriva sa. Din acest motiv, USR-ul a cerut reprogramarea moțiunii în cel mai scurt timp.

Reformă obligatorie introdusă în PNRR

Cătălin Drulă a precizat, atunci, că Marius Budăi trebuie să vină să explice de ce a trimis în Parlamentul României o lege care nu desfiinţează nicio pensie specială, deşi eliminarea lor este o reformă obligatorie introdusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Trebuie subliniat că, o eventuală demitere a ministrului în Parlament prin moțiune simplă, nu duce imediat la pierderea fotoliului. Moțiunea simplă este un instrument prin care Parlamentul transmite Guvernului că îi retrage susținerea unui ministru, însă o decizie finală de remaniere este luată tot de premier.