Sute de mii de români ar urma să primească înapoi de la Guvern sumele plătite pentru asigurări sociale de sănătate. Este vorba despre pensionarii cu venituri de peste 4.000 de lei care au plătit aproape un an aceste contribuții.

Pensionarii ar putea primi banii înapoi

„Calculele Ministerului de Finanțe vor fi îndreptate de premierul Ciucă: pensionarii cărora le-au fost reținuți pe nedrept banii timp de un an li se vor restitui sumele.

Guvernul Ciucă va restitui celor care au pensii peste 4000 de lei contribuția de asigurări de sănătate a cărei reținere a fost declarată neconstituțională de CCR.

Începând cu luna februarie se restituie deja cota reținută pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, iar eliminarea acestei contribuții pentru viitor va conduce la mărirea pensiilor pentru această categorie de pensionari. Efortul bugetar pentru restituirile din februarie este de 57 de milioane de lei.

Ministerul Finanțelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reținută în perioada 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022 pentru care impactul este de aproximativ 445 de milioane de lei.

Acest act normativ trebuie elaborat rapid și în varianta cea mai avantajoasă pentru pensionari. Decizia de reținere a contribuțiilor nu le-a aparținut lor iar hotărârile Curții Constituționale trebuie transpuse în legislație urgent!”, a transmis fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, într-un mesaj pe Facebook.

Oamenii au cerut în instanță restiturirea banilor

Mulți au cerut deja în instanță restituirea CASS după decizia Curții Constituționale, care a stabilit, în decembrie 2022, că Guvernul a greșit obligând la plata unei astfel de taxe. În acest context, avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a explicat, pentru Gândul, că este previzibilă o creștere exponențială a litigiilor deschise împotriva statului de cei cu pensii mari.

„Au fost puține litigii, dar acum vor fi multe, inclusiv toți specialii, vor fi procese colective”, avertizează Adrian Toni Neacșu.

De asemenea, Adrian Toni Neacșu subliniază că, legal, această măsură nu putea fi luată prin Ordonanță de Urgență, iar situația a fost, de altfel, sancționată la Curtea Constituțională.

„Corect juridic este ca statul să restituie banii prin lege, să nu aștepte litigii. Că nu este moral, asta e parte a doua. Curtea Constituțională nu a spus că nu poți lua CASS, ci că nu poți prin OUG, ceea ce este al naibii de corect.

Dura lex, sed lex (Legea e dură, dar asta e legea). Asta este dacă vor să abuzeze prin OUG. Normal că cei de la CCR au avut grijă și de banii lor (beneficiari ai pensiilor de serviciu – n.r.), dar, pe de altă parte, au avut Constituția de partea lor, pentru că așa este: prin OUG nu trebuie să afectezi drepturi. Dacă mă întrebați pe mine, statul ar trebui să ceară bani de la premier și miniștri, că ei sunt de vină”, a mai spus avocatul.