Luni seara, Partidul Național Liberal (PNL) a reușit să acopere inflația cu până la 15,8%. De asemenea, s-a stabilit ca, de anul viitor, punctul de pensie al românilor să fie majorat cu 12,5%, spun surse politice pentru capital.ro.

Aceste surse au mai scos la iveală că liberalii au decis și acordarea de ajutoare financiare pensionarilor, iar suma este diferită de la om la om, în funcție de pensia pe care o primește lunar.

Așadar, un pensionar cu o pensie sub 1.500 de lei va primi un ajutor din partea statului în valoare de 1.000 de lei. Cu cât pensia este mai mare, cu atât ajutorul financiar este mai mic,

Din acest motiv, pensionarii cu o pensie până în 2.000 de lei vor beneficia de un ajutor de 800 de lei, în timp ce seniorii cu venituri de până în 3.000 de lei vor primi de la stat suma de 600 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL) a declarat anterior că liberalii nu vor fi de acord cu o majorare a pensiilor de 6,2% sau cu 10%, indiferent dacă social-democrații își doresc o majorare diferențiată a veniturilor seniorilor României.

Clarificări cu privire la procentul de 6,2%

Ionuț Stroe a mai spus că liberalii își doresc o majorare a pensiilor românilor cu 15 procente, corelată cu rata inflației.

„Nu suntem singuri la masa negocierilor. În aceste momente există acest subiect pe agenda noastră şi discuţii în coaliţie. Diferenţiate sau nu, noi liberalii nu vom accepta şi nu suntem de acord cu acest procent de 6,2% sau cu 10%.

Nu sunt cifre pentru noi liberalii şi nu le vom accepta. Noi am spus că ne dorim o creştere cu 15% a pensiilor, pentru că noi considerăm că un drept câştigat al pensionarilor nu trebuie luat.

Ar genera mari dezechilibre cu modul în care se va face reformă, cum se va aplica sau nu se va aplica principiul contributivităţii de acum înainte. Spunem clar că 15% e proncentul pentru creşterea pensiilor pentru că e în acord cu rata inflaţionistă. Vom vedea ce va urma în discuţiile din coaliţie”, a declarat acesta la Digi 24.

Purtătorul de cuvânt al PNL a mai spus că impactul bugetar va rămâne de 16 miliarde de lei și dacă pensiile vor fi majorate cu 15%.

„Nu vom avea dificultăţi bugetare în a acoperi această sumă”, a completat liberalul.

De asemenea, Ionuț Stroe făcuse precizări și cu privire la procentul de 6,2%, subliniind ”referirea de 6,2 procente era în contextul unor discuţii legate de obligaţia legală pe care o au cei care aplică această lege, de a indexa pensiile cu valoare inflaţiei din anul anterior, adică din 2021. Nicidecum ca fiind procentul cu care vor creşte, ci se vorbea de o componentă a acestei creşteri de 15%, adică 6,2% ar veni din această obligaţie legală, restul urmând a fi adăugate din cauza situaţiei excepţionale în care ne găsim”.