Rambursarea reprezintă cheltuielile efectuate prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi solicitate pentru decontare de către ţara noastră în perioada 16 octombrie – 31 decembrie 2019.

Banii au intrat deja în conturile statului român în data de 5 februarie 2020.

”Astfel, conform informării primite de la Banca Naţională a României, aceşti bani au intrat efectiv în conturile statului român în data de 5 februarie 2020. Rambursarea cheltuielilor efectuate de către un stat membru certifică corectitudinea acestor cheltuieli şi mai ales faptul că AFIR are toate sistemele de implementare şi plată în deplină concordanţă cu cerinţele regulamentelor europene”, arată AFIR într-un comunicat.

Sumele solicitate şi rambursate reprezintă plăţile efectuate de către AFIR pentru proiectele de investiţii finanţate prin PNDR 2020, dar şi plăţile compensatorii aferente măsurilor delegate către Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA).

Până în prezent, Comisia Europeană a rambursat României aproximativ 4,6 miliarde de euro pentru investiţiile în agricultură şi dezvoltarea durabilă a mediului rural finanţate prin PNDR 2020.