Premierul Florin Cîțu vine cu vești bune pentru români. Se acordă ajutoare de urgență de 5 milioane de lei pentru familiile care au fost afectate de inundațiile din ultimele săptămâni.

O Hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobată în ședința de joi a Executivului. Potrivit premierului, ajutoarele sunt acordate în funcție de cât de afectată este locuința și bunurile persoanelor, iar sumele vor fi mai mari decât până acum.

”Am schimbat puțin sumele față de ce am prezentat inițial, sunt mai mari”, a adăugat Cîțu.

Potrivit hotărârii de Guvern, sumele variază de la 6.000 până la 1.500 de lei în funcție de cât de grave au fost afectate locuințele.

Astfel, se dau câte 6.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de 75% și peste acest procent. 4.000 de lei se oferă pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de 50%-75%.

Câți bani primesc românii afectați de inundații 

Totodată, pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de 25%-50% se acordă un ajutor de 2.500 de lei. Alți 1.500 de lei se dau pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%.

Premierul a mai adăugat că se vor mai oferi și alți 1.000 de lei în cazul familiilor sau a persoanelor singure ale căror bunuri din locuințe au fost deteriorate indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

De cealaltă parte, rudele persoanelor care au decedat în urma inundațiilor, sau a alunecărilor de teren și a fenomenelor meteorologice deosebite vor primi un ajutor suplimentar în valoare de 7.500 de lei.

”În ceea ce privește efectele inundațiilor, este în circuit de avizare o Hotărâre de Guvern pentru sume din Fondul de Rezervă pentru mai multe localități din România.

Am avut inundații în luna martie în Bihor, au fost mai multe localități afectate acolo, am avut și la începutul anului în mai multe zone din țară. Luăm toate aceste zone, sunt drumuri, poduri care au fost distruse, și avem o Hotărâre de Guvern pentru a aloca sumele autorităților locale din Fondul de intervenție”, a mai anunțat Florin Cîțu.