Diferențe uriașe între pensionari

Despre acest subiect a vorbit miercuri liderul sindical Bogdan Hossu, care consideră că totul a fost făcut dintr-o iresponsabilitate a decidenților politici.

„Reforma propriu-zisă a pensiilor s-a făcut în 2000, când s-a trecut de la un sistem când se calcula sistemul de pensionare raportat la cea mai bună perioadă de cinci ani de activitate, la sistemul de contributivitate, adică în funcție efortul financiar făcut ca lucrător de-a lungul vieții tale profesionale, respectiv câți bani ai plătit la sistem, ar trebui să iei proporțional o pensie care să-ți permită la sfârșit de carieră profesională o viață decentă” spus Bogdan Hossu la DCNews.

Liderul CNS „Cartel Alfa” punctează că unele modificări făcute de-a lungul timpului sunt o dovadă a iresponsabilității decidenților politici.

„Ne plângem că pensiile nu funcționează cum trebuie, dar am redus, prin lege, dintr-o iresponsabilitate a decidenților, pentru că nu au făcut niciun calcul preliminar asupra consecințelor, contribuțiile care trebuiau să se verse la Pilonul I de pensii”, acuză Bogdan Hossu.

De asemenea, acesta spune că „era garantat că rata de înlocuire a pensiei trebuie să fie de minimum 45%, tocmai pentru a da posibilitatea de a nu schimba radical forma de viață cotidiană, în momentul în care ajungi pensionar”, însă „în 2000, contribuțiile vărsate împreună erau de 35%, ca astăzi să avem 25% din care se mai ia 3,75% către Pilonul II de pensii, deci practic, la Pilonul I rămân 21,25%”.

În plus, sindicalistul remarcă faptul că „decalajul este deosebit de mare”, făcând referire la ce putea să susțină o persoană când era salariată și ce mai poate susține cu puțin peste 20% din venituri la pensionare.

Diferențe la pensie și de 1.700 de lei

Un alt element care a creat disensiune este reprezentat de coeficientul de corecție, mai spune Bogdan Hossu.

„Rezultatul este că, în funcție de anul de ieșire la pensie, din 2010 încoace, pe lângă punctajul acumulat, ți se înmulțește punctajul final cu încă un coeficient, care se calculează în funcție de creșterea salariului mediu pe economie cu doi ani în urmă.

Rezultatul este că, în momentul în care, în 2017, s-a aplicat ordonanța de transfer de taxe de la angajator la angajat, salariul mediu pe economie brut a crescut spectaculos, drept pentru care coeficientul de corecție a crescut de la 1,03 la 1,41.

Dintr-un foc, toți cei ieșiți la pensie din 1 ianuarie 2020, au primit o creștere cu 41% a sistemului de pensie proprie față de punctajul respectiv. Prin urmare, există în plată astăzi oameni care au lucrat în aceleași condiții, cu același punctaj, dar, din cauza datei diferite a deciziei de pensionare, au în plată o pensie diferită.

Dacă la munca în condiții normale, vorbim despre o diferență la pensie de cam 600 de lei, în cazul condițiilor speciale de pensie, diferența poate ajunge la 1.600 – 1.700 de lei”, atenționează Bogdan Hossu.