Se dau 1.000 de lei în plus la salariu. Care sunt românii care vor primi banii

Episoadele de criză sanitară majore afectează mai mult populația săracă și agravează inegalitățile în rândul oamenilor. În acest context, Comisia Europeană vrea să introducă directive și recomandări pentru această inițiativă privind salariul minim.

Comisia consideră că oamenii trebuie să fie plătiți pentru munca lor astfel încât să ducă o viață decentă, iar un salariu minim adecvat îi va ajuta în special pe cei cu salarii mici. Conform unui studiu, dacă ar fi introdus un salariu minim de 60% din salariul mediu național, ar duce la o creștere considerabilă a acestor venituri mici.

Se dau 1.000 de lei în plus la salariu. Care sunt românii care vor primi banii

Cu toate că salariul minim din România a cunoscut o evoluție impresionantă în ultimii 10 ani, având cea mai mare creștere procentuală la nivel european, suntem totuși sub media europeană, țara noastră fiind aproape de coada clasamentului. La început de an, Bulgaria avea cel mai scăzut salariu minim brut pe economie din UE (312 euro), urmată de alte nouă state membre din est cu salarii minime cuprinse între 400 şi 600 de euro pe lună: Letonia (430 euro), România (466 euro), Ungaria (487 euro), Croaţia (546 euro), Cehia (575 euro), Slovacia (580 euro), Estonia (584 euro), Lituania (607 euro) şi Polonia (611 euro).

Dacă luăm exemplul României, unde salariul mediu nominal brut a fost în luna martie de aproximativ 5.300 de lei, iar salariul minim este de 2.230 de lei brut. Odată cu aplicarea formulei de calcul mai sus menționată, salariul minim brut ar depăși 3.200 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 1.000 de lei.

Deși acest proiect părea puțin probabil înainte de pandemie, acum, când majoritatea sectoarelor afectate de COVID-19 înglobează lucrători cu salarii mici, ideea a prins contur, iar Comisia Europeană face pași serioși în acest sens.

Se dau 1.000 de lei în plus la salariu. Care sunt românii care vor primi banii