Este decizia momentului iar toți românii sunt vizați: la Bruxelles se discută despre stabilirea salariului minim în toate statele membre ale UE. Comisia Europeană începe negocierile pentru un cadru comun de stabilire a salariilor minime în țările parte a UE. Acestă decizie nu înseamnă implicit și care va fi nivelul salariului.

Comisia Europeană vrea însă să impună un acord asupra unui set de criterii care trebuie îndeplinite atunci când guvernele stabilesc salariile minime. Obiectivul urmărit de la Bruxelles este de a stabili un salariu minim echivalent cu 60% din salariul mediu dintr-o țară.

Comisia Europeană lansează de marți prima etapă a consultării cu partenerii sociali – întreprinderile și sindicatele.

Cât este acum salariul minim

Guvernanții au anunțat creșterea salariului minim  brut în România, începând de la 1 ianuarie 2020, la 2.230 de lei lunar, de la 2.080 de lei cât era în decembrie anul trecut. Salariul minim pentru angajaţii care au absolvit studii superioare şi care au minimum un an vechime în domeniul studiilor superioare absolvite rămâne la nivelul de 2.350 de lei în anul 2020. Pentru construcții, salariul minim rămâne 3.000 de lei.

Salariile variază extrem de mult în statele membre. Salariul minim, de exemplu, in Uniunea Europeană este de 235 Euro în Bulgaria (cel mai mic salariu din UE), în timp ce la polul opus se află Luxemburgul cu 1700 Euro pe lună.