Clasicei sufragerii a secolului trecut i-a luat locul „livingul” – un spatiu deschis, mai larg, si-n care se intra direct, fara a mai trece printr-un hol. Specifice pentru apartamentele nou construite in ultimii doi ani mai sunt nelipsitul bar si bucataria deschisa, in stil american. Ceea ce insa ia ochii si ridica mult pretul apartamentelor noi sunt finisajele: tavanele false din ghips-carton cu spoturi luminoase, pardoselile din gresie si parchet si obiectele sanitare cu forme deosebite si-n culori asortate cu vopseaua lavabila de pe pereti.
Toate acestea se platesc insa scump, apartamentele noi avand preturi mai mult decat duble fata de preturile apartamentelor vechi, obisnuite, din zona. Ceea ce ridica foarte mult pretul sunt suprafetele utile foarte mari ale apartamentelor nou construite, uneori chiar duble fata de cele construite in perioada comunista. Majoritatea apartamentelor noi de trei camere sunt mai mari de 100 mp, iar unele ajung si la 200 mp.
Preturile la apartamentele noi in Bucuresti variaza intre 700 si 1.300 USD/mp, in functie de zona si de finisaje. Cele mai ieftine apartamente ale anilor 2000 sunt cele construite de DGAFI, care vinde cu 550 USD/mp, fara TVA, ceea ce inseamna aproximativ 700 USD/mp, cu tot cu TVA, apartamente noi, cu finisaje medii, situate in zona Vitan-Dudesti. La un calcul simplu – un apartament de trei camere are 120 mp – pretul de acum este de 84.000 USD, ceea ce este exorbitant pentru zona in care se afla. Cu toate ca apartamentele au fost construite pentru tineri si trebuiau sa fie vandute dupa liste de asteptare, ele stau neocupate de doi ani si daca nu s-au vandut pana in luna iunie, pana cand nu se percepea TVA de 19%, putin probabil ca se vor vinde de acum incolo.
Cele mai multe blocuri noi sunt construite insa de investitori privati, care le amplaseaza strategic, in zone de lux, precum Dorobanti, Aviatorilor si Primaverii. Preturile pe aceasta piata variaza intre 800 si 1.300 USD/mp, cu tot cu TVA, declara Marcel Iamandei, director al agentiei imobiliare Apulum 94. Cum suprafetele apartamentelor de trei camere variaza foarte mult (de la 100 la 250 mp) si preturile au o plaja foarte mare, pornind de la 80.000 de dolari si ajungand pana la 400.000 de dolari.
Cumparatorii sunt, de obicei, straini sau oameni de afaceri, care vor sa inchirieze apoi la straini. Un astfel de apartament este o investitie buna, tinand cont ca el se inchiriaza foarte bine, cu tarife cuprinse intre 1.500 si 4.000 de dolari pe luna, in functie de marime si amplasament. Uneori si mai mult. Un apartament duplex de trei camere in Primaverii se inchiriaza insa si cu 5.000 de dolari pe luna.
In celelalte orase din tara preturile apartamentelor noi de lux sunt mult mai mici, datorita pretului mai scazut de achizitie al terenului pe care se construieste si faptului ca sunt si mai mici. Asa se face ca in orase precum Brasov, Cluj-Napoca si Constanta investitorii vand apartamente noi cu preturi ce pornesc de la 40.000 USD. Si chiriile sunt mult mai mici, foarte rar un chirias fiind dispus sa plateasca mai mult de 1.000 de dolari pe luna.

Avantajele unui apartament NOU
Apartamentele noi (din 2000-2002) au suprafete mult mai mari fata de cele, construite pana in 1995. Suprafata utila a unui apartament de trei camere variaza intre 100 si 250 mp. Blocurile noi arata mult mai bine, sunt curate, cochete, cu mai putine etaje (de obicei exista doar cate un apartament pe etaj). Mai putini vecini si independenta la plata intretinerii. Proprietarii acestor apartamente nu au facturi la comun, pentru ca au instalate centrale termice de apartament si contoare individuale la apa si gaze.

Calificative BLOC DOROBANTI

Amplasament: HHHHH
Blocul de trei etaje este amplasat foarte bine, in zona Dorobanti, una din cele mai bine cotate zone din partea de centru-nord din Bucuresti.
Dotari: HHHHH
Apartamentele au ferestre cu geam termopan, gresie, faianta, obiecte sanitare deosebite, parchet in living si dormitoare, videofon, spoturi luminoase. La cerere, se poate cumpara si un garaj din cele doua disponibile.
Suprafata si confort: HHHH
Fiecare apartament are o suprafata utila de 105 mp, din care un living spatios, de 50 mp, un dormitor matrimonial de 21 mp si unul mai mic de 11 mp. Din pacate, are o singura baie. Bucataria este deschisa spre living.
Securitate: HHHHH
Blocul cu trei apartamente va avea paza proprie si, in plus, fiecare apartament are propriul videofon.
Shopping: HHHHH
Blocul se afla la cinci minute de mers pe jos de Piata Dorobanti si la trei minute de Piata Floreasca. Calea Dorobanti, aflata in imediata apropiere, este una din cele mai „fancy” artere comerciale ale Capitalei, cu magazine de lux, de bijuterii, haine si florarii, dar si cu cafenele renumite.
Zona verde: HHHHH
Cele trei apartamente de vanzare se afla intr-o zona de case, o zona inverzita. In plus, blocul are o pozitie privilegiata, fiind foarte aproape de doua mari parcuri ale orasului, cele mai curate: la cinci minute de mers cu masina spre zona de nord se afla Parcul Herestrau, iar la trei minute, Parcul Floreasca.
Raport pret-calitate: HHHHH
Pretul de vanzare, cu tot cu TVA, este de 80.000 de dolari. Cu tot cu garaj, pretul este de 105.000 de dolari. Pretul este considerat mediu pentru apartamentele noi din Bucuresti, iar din categoria apartamentelor din zonele de lux este chiar mai redus fata de medie, datorita faptului ca are o suprafata mica fata de celelalte nou construite.