Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, acuză în termeni foarte duri Guvernul Orban, despre care spune că nu a luat nicio măsură concretă pentru sprijinirea mediului de afaceri și a economiei, în contextul crizei fără precedent declanșată de epidemia de coroavirus.

Teodorovici cere chiar demiterea lui Ludovic Orban și a ”așa-zișilor specialiști” din jurul lui, prezentând ca argumente măsurile economice care au fost luate în alte țări.

”Guvernul Orban a jucat într-un nou episod din spectacolul penibil cu care ne-a obișnuit.

Mult trâmbițatele măsuri economice anunțate și aprobate în ordonanța adoptată nu sunt decât vorbe goale, mult populism și, din păcate, nimic concret pentru mediul de afaceri și pentru populație!!!”, a scris joi dimineață pe Facebook fostul ministru de Finanțe în guvernarea PSD.

”Nu înțeleg așteptările populației”

”Ordonanța nu arată altceva decât că membrii guvernului care au discutat cu reprezentanții mediului de afaceri, ori nu au înțeles ceea ce se cere, ori erau mult prea ocupați să-și facă selfie-uri…

P.S. Decretul președintelui ar fi trebuit să prevadă demiterea de urgență a lui Orban și a acestor așa-ziși “specialiști” în ale economiei din jurul lui, care nu sunt capabili să înțeleagă adevăratele nevoi și așteptări ale populației și ale mediului economic din România!”, a mai acuzat Teodorovici.

În context, ministrul de Finanțe Florin Cîțu a anunțat aprobarea unui set de măsuri pentru susținerea economiei. Cumulat, este un pachet de aproximativ 2% din PIB, un efort important pentru România, a scris Cîțu pe Facebook.

”Trebuie susținută economia”

”În funcție de evoluțiile din perioada următoare venim și cu alte măsuri.

În acest moment este nevoie de noi toți. Este nevoie de fiecare pentru a susține economia.

Companiile a căror activitate nu a fost afectata în această perioadă este important să plătească taxele, impozitele și contribuțiile”, a mai precizat Cîțu.

Puteți vedea mai jos postarea lui Eugen Teodorovici, în care prezintă măsurile economice adoptate de alte state, în contextul pandemiei de coronavirus.

 

 

 

Am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu o sumă de 42 de milioane. Am luat decizia de a suplimenta bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 100 de milioane.

Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, compania statului român, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, pentru a putea face achizițiile necesare.

Am decis să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin FNGBB cu 5 miliarde, suntem pregăriți la o încă majorare cu 5 si cu 15

 

Practic garantăm credite pentru investiții. Dobânda este acoperită 100% de stat. Garanția va fi de 80% pentru creditele de 1 milion.

Am stabilit cu M Fin sa asigurăm rambursările de TVA, pentru a asigura companiilor capitalul de lucru.

Am stabilit că la rectificarea bugetară să asigurăm creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale.

Asigurăm plata angajaților care intră în șomaj tehnic din bugetul de șomaj al ANOFM. Este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților.

75% din salariul brut va fi acoperită, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.