Întâlnirea cu secretarul pentru Sănătate și Servicii Umane, Alex Azar, la care a fost prezent și consilierul lui Trump, Scott Atlas, este o nouă dovadă că oamenii președintelui, cu Trump în frunte, caută oameni de știință ale căror opinii contrare justifică gestionarea de către guvern a unei pandemii care a ucis în SUA 210.000 de oameni și a infectat aproape 7,5 milioane, scrie Politico.com.

„Cunoaștem strategia administrației Trump de a proteja persoanele vulnerabile în timp ce deschidea școlile și debloca locurile de muncă”, a scris pe Twitter Azar după întâlnirea cu Martin Kulldorff, profesor de medicină de la Harvard, Jay Bhattacharya, profesor de medicină din Stanford și epidemiologul de la Oxford, Sunetra Gupta. O aliniere a experților care susțin strategia „imunității de turmă” sprijinită de Atlas, despre care Bhattacharya a spus că este și „punctul central al întâlnirii”.

Politico amintește în acest context că studiile efectuate de CDC și cercetători au concluzionat că mai puțin de 10% dintre americani au avut anticorpi împotriva virusului până în iulie. Adică mult mai puțin decât rata de infecție de 60 până la 70%, considerată de majoritatea experților ca fiind necesară penrtru a obține imunitatea de turmă.

Cu aceste date pe masă și cu mesajul pe Twitter al lui Azar, experții în sănătate publică au luat foc, îngrijorați că administrația Trump presează o revenire la viața normală, înainte de găsirea unui vaccin. Cel mai vehement a fost un fost oficial din cadrul administrației Obama, Jeremy Konyndyk: ”Asta nu e o încercare bine intenționată de a vorbi cu experți, ci o încercare de a alege anumite personaje, care se întâmplă să fie de acord cu ideile politice ale administrației”.

Politico subliniază că profesorul Bhattacharya a fost co-autor al unui studiu la Stanford, care sugera că rata infectării a fost cu până la 85% mai mare în Silicon Valley decât se estimase anterior, sugerând că virusul nu a fost suficient de mortal pentru a justifica blocarea continuă. La rândul său, profesorul Gupta și colegii din grupul ei de cercetare de la Oxford s-au opus ordinelor de blocare impuse de Marea Britanie în martie, afirmând că „rata mortalității sau probabilitatea de a muri din cauza infecției e foarte scăzută”. În plus, Gupta a susținut reducerea testărilor, pledând pentru teste doar asupra persoanelor vulnerabile, și nu asupra copiilor.

Și profesorul Kulldorff a subliniat protejarea persoanelor în vârstă și a populațiilor vulnerabile din punct de vedere medical, dar și imunitatea de turmă, despre care a spus că „este ciudat că a devenit o expresie toxică, pentru că e un fenomen dovedit științific la fel ca gravitația”.

Azar a negat însă săptămâna trecută că imunitatea de turmă, încă negăsită, câștigă teren în cadrul administrației Trump. „S-ar putea să ajungem acolo și să obținem încetinirea transmiterii virusului Misiunea noastră este de a reduce decesele, de a proteja persoanele vulnerabile și a ține cazurile de coronavirus la cel mai scăzut nivel posibil”, a explicat Azar.