Vești bune pentru români! Indemnizația care se va plăti până pe 31 martie. Au anunțat azi, 30 decembrie

Potrivit unui proiect guvernamental, Executivul se pregătește să plătească indemnizația de șomaj tehnic până la data de 31 martie. Șomajul tehnic este dat românilor care și-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei de coronavirus.

Legea în vigoare arată că pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, în timpul stării de alertă, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, proiectul guvernamental mai arată că de șomaj tehnic beneficiază și angajații a căror activitate a fost întreruptă temporar, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Mai mult decât atât, indemnizația de șomaj va fi oferită și salariaților a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă.

Ce alte categorii de salariați pot beneficia de ajutor tehnic

Pe lângă persoanele anterior menționate, cei care vor putea beneficia de indemnizația de ajutor de tehnic sunt și:

  • profesioniști reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare
  • persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare.