Jurnalistul susține că această decizie ar putea avea legătură cu vizita lui Klaus Iohannis în SUA. Președintele s-a întâlnit, recent, cu Donald Trump. Acesta a mai adăugat că fostul președinte nu se aștepta la o astfel decizie a Curții de Apel București, iar toată treaba a fost stabilită în afara țării.

“Cazul, darea-n gât al lui Traian Băsescu, e una din marile enigme ale lumii de astăzi, din câte îmi dau eu seama este că Traian Băsescu nu se aștepta la decizia instanței. Dacă ați observat el a avut o atitudine foarte interesantă, adică în prima fază, contrar la cum îl știm noi pe Traian Băsescu, nu numai noi amândoi, dar cei care îl știm, în loc să pună întrebări, `băi ăștia de la CNSAS, cum adică, chiar dacă așa a fost, când ați descoperit voi hârtia? `Unde era hârtia, că bănuiesc că el știe, cine v-a dat-o, că era clar că a fost o lucrătură și nu la nivel de pițifelnici de la CNSAS. Lucrătura a fost mult mai complicată de dare a lui în vileag. El nu a zis nimic, a zis lasă că va fi instanța, probabil ori a fost amăgit, ori el a crezut că…”, a afirmat analistul politic.

Cristoiu spune că ar fi o decizie care s-a luat la nivelul a două instituții sau pe plan intern, cert este că, decizia a venit ca o bombă pentru Traian Băsescu.

”Acolo s-a întâmplat ceva, eu nu cred că la nivelul lui Traian Băsescu, mă miră că nu s-a discutat, e o decizie luată de două instituții sau pe plan intern. E o decizie, eu suspectez din afara României, e o decizie de mare pedepsire a lui Traian Băsescu”, a afirmat jurnalistul.

„Pot să fiu paranoia și să pun în legătură cu întâlnirea dintre, discuția de jumătate de oră dintre Trump și Klaus Iohannis, de unde știți dumneavoastră ca și în cazul Zelensky dacă nu s-a discutat despre afacerile lui Joe Byden și ale democraților în România? Știți că democrații au foarte multe afaceri în România, deci ori cineva l-a dat în gât pe Traian Băsescu.”, a mai adăugat jurnalistul.

„Deci tot acest tărăboi mai are un efect, efectul este că opinia publică din America ca și din Europa află că unul Joe Byden a făcut afaceri și acum ajung la ipoteza lui Cozmin Gușă, cu care sunt de acord, acea discuție de o jumătate de oră între Iohannis și Trump poate să fie în legătură cu afacerile lui Joe Byden și la noi. (…) Da, spune că ar trebui (n.r. desecretizată), eu nu spun că ipoteza lui e corectă. Trump după cum se vede este preocupat, democrații au mult mai multe afaceri de corupție decât americanii în țările babuine. Mai ales la noi, Joe Byden a fost și poate că Traian Băsescu știe”, a conchis Ion Cristoiu.