Nicușor Dan dă asigurări că noul guvern va fi gata în maximum patru săptămâni

Preşedintele României, Nicușor Dan, a fost întrebat cât de mult vor dura negocierile pentru formarea noului guvern. Acesta a dat asigurări că România „va avea un guvern instalat în 2,3,4 săptămâni”.

Întrebat dacă ar fi de acord ca noul premier să fie un social-democrat, în cazul în care Partidul Social Democrat (PSD) ar cere acest lucru, Nicuşor Dan a reamintit că sunt multe chestiuni şi discuţii tehnice pe care nu vrea să le avanseze la acest moment. Acesta și l-ar dori premier pe Ilie Bolojan.

„Sunt multe chestiuni tehnice, nu vreau să avansez acum niciun fel de scenariu.”

(Vă reamintim că ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, este premierul interimar al României de când Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de șef al Executivului.)

În ceea ce priveşte echipa de consilieri prezidenţiali care ar putea conduce domeniile educaţiei şi sănătăţii, șeful statului a recunoscut că are nişte nume în mintea sa, însă aceste discuţii sunt deocamdată amânate.

„Am nişte nume în cap, numai că toate lucrurile astea sunt amânate până după discuţiile pe deficit şi pe formarea Guvernului.”

Actualii miniștri ar putea fi înlocuiți

Întrebat dacă ar trebui ca în viitorul guvern să facă parte actualii miniştri, Nicuşor Dan a precizat că el crede că „societatea doreşte oameni noi”. Totuși, el nu a exclus posibilitatea ca unii miniștri, care fac parte din actualul guvern, să se regăsească și în noua coaliție de guvernare. Acest lucru depinde de „la caz la caz”, a punctat el.

„De la caz la caz, de principiu, cred că societatea îşi doreşte oameni noi.”

El și-ar dori, de pildă, ca Daniel David, ministrul Educației, să facă parte și din viitorul Executiv. Ba chiar a salutat raportul QX de diagnostic al educaţiei, pe care Daniel David l-a prezentat în urmă cu două zile.

„A făcut un raport care prezintă foarte direct și obiectiv problemele mari ale sistemului de educație, cu care sunt de acord. Imediat ce terminăm problema cu formarea Guvernului și deficitul, va fi o prioritate în limita bugetului pe care România îl are.”