Florin Manole amână majorarea pensiilor și salariilor și susține impozitarea progresivă
Ministrul Muncii, Florin Manole, amână toate măsurile fiscale care ar putea creşte veniturile românilor. Oficialul român este sceptic cu privire la indexarea pensiilor cu inflaţia în anul 2026, deşi legea este clară în această privinţă.
Acesta vrea să rămână „foarte prudent”, tot ce ne poate spune fiind că „nu este acesta momentul” în care coaliția de guvernare să se poată angaja la un astfel de termen.
„Vreau să fiu foarte prudent și să spun cu toate riscurile publice că nu este acesta momentul în care ne putem angaja la un astfel de termen. Este amânată pentru finalul anului 2026, da, și vom începe însă să lucrăm din timp la ea.
O să reluăm din proiectul ei, dar faptul că avem acest termen, 2026, ne dă timp. Motivul pentru care nu lucrăm astăzi pe subiect este că sunt alte subiecte și alte teme de guvern pe care le avem”, a explicat oficialul român la TV.

Florin Manole susține impozitarea progresivă
În opinia sa, întreaga clasă politică trebuie să accepte faptul că impozitarea progresivă este constituțională, rezolvă pe partea de necontributivitate de la pensii, rezolvă și pe marile venituri și nu aduce vreo povară fiscală în plus pentru cei mai săraci dintre români.
Chiar cei de la Comisia Europeană au recunoscut că este o soluție echitabilă și fezabilă, spune ministrul Muncii.
„Există un răspuns la toate aceste întrebări referitoare la marile venituri. Și până când nu se va convinge întreaga clasă politică că răspunsul acesta este impozitarea progresivă și că impozitarea progresivă este și constituțională, rezolvă pe partea de necontributivitate de la pensii, rezolvă și pe marile venituri, nu aduce nici o povară fiscală în plus pentru cei mai săraci dintre români, până când nu se convinge toată lumea, o să tot căutăm soluții de cârpire.
Trebuie să se convingă toată lumea, iar Comisia Europeană spune și ea că este o soluție echitabilă și că este o soluție fezabilă. Practica din zeci de țări europene ne arată că e funcțională”, spune ministrul Muncii.
Vârsta de pensionare crește, cuantumul maxim scade
Ministrul Muncii a făcut și noi declarațiile despre reforma pensiilor speciale. În acest moment, spune el, coaliția de guvernare are un text în lucru, care va fi finalizat probabil în luna august. În viitor, va creşte vârsta de pensionare, probabil până la 60 de ani, cu o etapizare mai rapidă decât în propunerea anterioară, contestată anterior la Curtea Constituţională a României (CCR).
El speră că se va ajunge la un acord comun privind scăderea maximului de cuantum pe care îl poţi primi, de la 80% la 65% din venitul brut.
„În acest moment avem un text în lucru. El va fi finalizat, ca şi opinia coaliţiei şi a guvernului, în curând, probabil în cursul lunii august. După aceea, destinaţia şi procedura aleasă pentru acest text e mai puţin importantă. Cu prudenţă spun că sunt foarte optimist că o să ajungem la un acord referitor la rata de înlocuire, la scăderea acestei rate, adică la scăderea maximului de cuantum pe care îl poţi primi, de la 80% la 65% din venitul brut. O scădere de 15%, de la 80% la 65%.”