Prețedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu este oportună amânarea alegerilor parlamentare de la sfârșitul acestui an, în ciuda riscului sanitar la care se expune populația, în contexul pandemiei de coronavirus.

Iohannis a spus, într-o conferință de presă care a avut loc la Palatul Cotroceni, că este nevoie să de desfășoare alegeri parlamentare, pentru a schimba ”majoritatea toxică din Parlament”.

”Catastrofă pentru România”

”E încercarea jalnică a unor politicieni care nu vor mai intra în Parlament să mai prindă niște luni de diurnă”, a comentat Președintele Iohannis în legătură opiniile unor lideri politici care au spus că alegerile ar trebui amânate pentru la anul.

”6 decembrie e ultimul termen rezonabil din punct de vedere al Constituției. Nici un politician serios nu își imaginează că poate sta până la sfântu-așteaptă. Mandatul se termină, riscăm să intrăm într-o perioadă inadmisibilă.

Mandatul se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă automat, dar nu mai pot discuta legi organice. Vă dați seama ce catastrofă pentru România, în plină iarnă, să nu poată da legi organice.

”Nu sunt alegeri obișnuite”

Pentru a putea acționa în pandemie, cu legi bune care lămuresc situațiile concrete, e nevoie de un parlament cu puteri depline, 100% funcțional, nu ca acum cu majoritate toxică.”, a spus Klaus Iohannis.

”Alegerile din decembrie se pot organiza la fel ca cele locale. Nu sunt alegeri obișnuite, vor trebui respectate norme stricte, proceduri speciale. Iată, cu respectarea normelor, am reușit să organizăm alegeri locale.

Carantina nu înseamnă că omul nu iese din casă, nu iese din localitatate. Așa cum iese să-și cumpere pâine, așa poate ieși la vot.”, a explicat Iohannis.

”Va fi nevoie de o altă majoritate”

”Actuala majoritate PSD din Parlament a dovedit că orice proiect bine intenționat poate fi distrus în doar câteva zile. Va fi nevoie de o altă majoritate, democratică și legitimă, rezultată în urma alegerilor parlamentare.”, a cerut Președintele.

”Un pas a fost deja făcut: alegerile locale au arătat că cetățenii vor administrații eficiente. În decembrie trebuie să continuăm acest drum. Majoritatea nocivă care a acționat până acum în Parlament poate fi sancționată doar prin vot.

E inadmisibil ca în anul 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului. Este inadmisibil ca practici toxice, folosite în trecut, continuă să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi. Alegerile parlamentare pot trimite în istorie acest mod nociv de a face politică.”, a mai spus Klaus Iohannis.

Foto: INQUAM / George Călin