Este obligatoriu pentru pensionari. Seniorii din Germania trebuie să știe că sunt vizați de măsurile aplicate din acest an pentru toți ceilalți contribuabili. Creșterile sunt legate de noile contribuții suplimentare de la casele de asigurări de sănătate respective.

Asigurările de sănătate se scumpesc pentru mulți pensionari

În acest context, pensionarii trebuie să se informeze despre orice modificare chiar de la asigurătorul lor. Asigurarea de pensii germană oferă informații scrise despre acest lucru doar în anumite cazuri.

Potrivit unui studiu realizat de Verivox, în conturile pensionarilor vor intra mai puțini bani, în timp ce angajații din sectorul public vor primi mai mulți.

Asigurările de sănătate s-au scumpit din martie pentru mulți pensionari din Germania. Astfel, aceștia vor trebui să plătească cu 214 € în plus în următoarele 12 luni.

Potrivit studiului realizat de Verivox, oricine este afectat de această măsură poate schimba casa de asigurări de sănătate. În cazul în care doresc să schimbe casa de asigurări, pot economisi până la 404 € pe an.

Amintim că pensionarii din Germania au un drept special de reziliere. Aceștia pot trece la o casă de asigurări mai ieftină cu un preaviz de două luni.

„După o majorare a contribuției suplimentare, pensionarii au un drept special de reziliere și pot trece la o casă de asigurări mai ieftină cu un preaviz de două luni”, a explicat Wolfgang Schütz, director general al Verivox.

Potrivit specialistului, persoanele care fac acest lucru nu trebuie să se teamă că se vor schimba și serviciile. 95% din serviciile de bază oferite de casele de asigurări de sănătate sunt prevăzute de lege. În acest context, ele sunt identice, a explicat Wolfgang Schütz.

pensie, pensionari, legea pensiilor, pensii, calcul pensie
Asigurările de sănătate s-au scumpit pentru pensionarii germani / SURSA FOTO: Dreamstime

Unii pensionari din Germania o duc din ce în ce mai prost

Amintim că unii pensionari din Germania o duc din ce în ce mai prost din cauza banilor puțini pe care îi primesc. De exemplu, o pensionară de 71 de ani din Regensburg a scos la iveală pentru presa germană ce pensie primește după 40 de ani de muncă.

Pensionara a povestit că a lucrat ca și educatoarea la grădiniță, apoi la Siemens VDO și Continental. După 45 de ani de muncă, ea primește o pensie de 1.220 de euro lunar. Echivalentul în lei ar fi de aproximativ 6.000 de lei.

Aceasta a mai precizat că banii pe care-i primește lunar se duc pe chirie, electricitate, taxă de licență, asigurare și hrana pentru pisica sa.

În acest context, pensionara a spus că nu mai rămâne cu bani după ce plătește datoriile. Totodată, ea a devenit dependentă de banca de alimente și de ajutorul pentru locuințe.