Reprezentanţii oamenilor de afaceri din România consideră că scumpirea carburanţilor este nejustificată şi că producătorii din domeniu „au un comportament economic de tip cartel”, revenind totodată cu propunerea introducerii unei taxe de tip „Robin Hood” pentru unele companii energetice.

„Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) îşi exprimă dezacordul faţă de creşterea preţului combustibililor, în condiţiile în care preţul petrolului, eterna justificare a companiilor petroliere, inclusiv a celei care extrage petrol în România la preţul fixat de 20 dolari/baril, a rămas stabil în ultimele 12 luni, în jurul valorii de 78-80 dolari/baril”, se arată într-un comunicat al AOAR.

În acest sens, Asociaţia cere examinarea evoluţiei preţului combustibililor pe piaţa locală şi internaţională şi consideră că într-o perioadă economică dificilă nu se justifică obţinerea de profituri doar prin măriri de preţuri ca urmare a unei poziţii dominante.

„Cerem Guvernului să examineze procedura privind impozitarea suplimentară – taxa «Robin Hood» ce trebuie aplicată în cazul obţinerii de profituri justificate de companiile energetice prin simpla creştere a preţurilor”, se precizează în comunicat.

Efecte inflaţioniste importante

Oamenii de afaceri arată că majorarea preţurilor la combustibili are efecte inflaţioniste importante.

„Combinat cu menţinerea unui curs de schimb nejustificat economic, România riscă să asiste rapid la o creştere accelerată a importurilor, creşterea rapidă a deficitului comercial şi agravarea situaţiei economice a ţării prin creşterea accelerată a şomajului în sectorul privat”, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, AOAR apreciează ca nejustificată lipsa de reacţie a autorităţilor competente, mai ales a Consiliului Concurenţei şi a Guvernului, faţă de comportamentul economic de tip cartel a producătorilor din domeniu.

Preţul carburanţilor din România se situează în prezent la niveluri apropiate cu cele din 2008, în condiţiile în care preţul petrolului a atins maximul istoric de 147 dolari/baril.

SURSA: Mediafax